Мобільник – улюблена здобич зловмисників, нагадали поліцейські мешканцям Кам’янського

Мобільник – улюблена здобич зловмисників, нагадали поліцейські мешканцям Кам’янського

Мобільні телефони та інші електронні пристрої повсякденного користування – улюблена здобич крадіїв та грабіжників – про це час від часу нагадують людям правоохоронці.

Автор: Валентин Фіголь

Мобільник невеличкий за розміром (легко сховати), коштує дорого і може бути легко проданий за нижчою ціною – усе це робить його ласим шматком для зловмисників різного штибу. Наприклад, вчора в Кам`янському поліцейські затримали серійного крадія мобільних телефонів.

Поки що поліцейські підозрюють, що чоловік причетний до 5 фактів крадіжок – 4 мобільних телефонів та одного ноутбука.
26-річний раніше судимий чоловік, зокрема, приходив до навчальних закладів міста. Щоб потрапити до приміщення, вигадував незначний привід. В деяких випадках розповідав про необхідність спілкування з адміністрацією, в інших – нібито зустрічав зі школи молодшого брата. В такий спосіб потрапляв до класів, звідки викрадав мобільні телефони у дітей та працівників.

Інша схема. Заходячи до магазинів, ввічливо просив консультантів надати йому допомогу у виборі товару, а сам в цей час оглядав приміщення. Коли працівники відволікалися, викрадав їх мобільні телефони.

Крадіжки мобільних пристроїв – біда лікувальних закладів, особливо стаціонарних відділень. Час від часу поліцейські ловлять злодіїв, які вештаються коридорами лікарень та приглядаються. Під різними приводами заходять до кабінетів та палат (щось розпитують, когось ніби шукають…) і чигають на свій шанс поцупити телефон чи планшет…

Телефони часто викрадають кишенькові злодії в громадському транспорті. Днями автор чув в маршрутному таксі, як одна з пасажирок на весь салон попереджала інших: «Увага! В салоні працюють кишенькові злодії! Бережіть мобілки та гаманці!..»

«Мобілки» – улюблена здобич грабіжників.  Телефон можна відібрати, несподівано видерши з рук жертви. Таких грабіжників теж нещодавно ловили в кам’янському та на його околицях. Одна жінка, у віці за 50 років, вихопила «мобілу» з рук в незнайомого дядька біла продуктової крамниці і спробувала втекти. В іншому випадку молода дівчина вихопила телефон з рук знайомого хлопця в електричці і вискочила на зупинці в Карнаухівці, де її пізніше спіймали правоохоронці.

«Не ходіть вулицею з телефоном в руках!» – попереджають поліцейські дітей під час просвітницьких заходів в учбових закладах.

Ще один розповсюджений спосіб позбутись телефону – дати на вулиці його до рук незнайомій людині. Зловмисники грають на людській доброті та довірливості.

Серйозна перешкода в боротьбі з крадіжками мобільних телефонів – незначне покарання за такі злочини: не завжди крадій опиняється за гратами, бо правопорушення не вважається тяжким. Залишаючись на волі, зловмисник продовжує красти, навіть перебуваючи під слідством.

Поліція нагадує громадянам: чим скоріше потерпілий повідомить про скоєний щодо нього злочин – тим легше правоохоронцям шукати зловмисника.