Тривоги посадовців Кам’янського через особливості бюджету 2020 року

Тривоги посадовців Кам’янського через особливості бюджету 2020 року

Що буде з бюджетом 2020 року, якщо незрозуміло поки, як буде виконано бюджет 2019 року, тривожаться посадовці міського самоврядування в Кам’янському.

Автор: Валентин Фіголь

Бюджет 2019 року за 9 місяців місто виконало, але як завершиться бюджетний рік – невідомо, розповіла депутатам міської ради Лариса Шевченко, директор департаменту фінансів Кам’янського.

У всіх наповнювачів бюджету під кінець року важко з грошима, бо на кінець року припадає чимало різних платежів, нагадала головний фінансист міста.

На рівні держави з грошима теж сутужно, визнали депутати міськради: доходить до призупинення бюджетних програм. Обранці пригадали, як у листопаді Фонд соцстрахування зупиняв виплати лікарняних та допомоги з вагітності. Соцстрах пояснював це перевищенням кошторису на мільярд гривень.

Нестача грошей в кінці року – небезпечна криза, тривожаться досвідчені депутати. В грудні, зазвичай, йдуть виплати з бюджету підрядникам за роботи, виконані раніше. Тобто, всі, хто щось будував, постачав – можуть залишитись на Новий рік без грошей.

Неспокій обранців викликає і зменшення розміру міського бюджету 2020 року. Місто, згідно проекту рішення міськради про бюджет, недоотримає в наступному році 815 мільйонів з державного бюджету.

Міський бюджет 2020 року заплановано в розмірі 2 мільярдів 140 мільйонів гривень. Зменшення надходжень від держави, як пояснила пані Шевченко, пов’язане з тим, що змінилась державна модель фінансування соціального захисту. В майбутньому кошти, наприклад, на дітей, Мінсоцполітики буде перераховувати прямо отримувачам на рахунки, а не у вигляді субвенції до міського бюджету, як було досі.

Лікувальні заклади отримуватимуть гроші з державного бюджету через угоди з Національною службою охорони здоров’я. Тому державна субвенція медицині запланована лише на перший квартал. Як буде далі – не знаємо, але сподіваємось на краще, зазначила посадовець. До всього ще й виплату за кредитом НЕФКО на утеплення ліцею №2 треба буде робити в 2020 році, нагадала .Л. Шевченко. Місто тільки готується отримати 11,8 мільйонів гривень кредиту, а 3 мільйони вже треба буде віддавати…