Проти будівництва в Кам’янському заводу з переробки небезпечних відходів  піднімається громадськість

Проти будівництва в Кам’янському заводу з переробки небезпечних відходів піднімається громадськість

Рух проти будівництва в Кам’янському підприємства з переробки небезпечних відходів поки що не вихлюпнувся за межі інтернету. Але петиція за заборону будівництва за 2 дні набрала майже 300 підписів.

Автор: Валентин Фіголь.

310 голосів зібрала на ранок 10 січня петиція «Мешканці міста вимагають заборонити відкриття в місті екологічно шкідливого виробництва по збору, зберіганню та переробці небезпечних відходів фірмою «Рокобан»».

Петицію на сайті електронних петицій розмістила Ніна Лисогор, яка назвала себе «членом міжнародного товариства з прав людини» (раніше пані Лисогор була відома як голова ГО «Комітет солдатських матерів»).

Петиція, щоб бути розглянутою міським самоврядуванням, повинна набрати 250 підписів.

«Фактично це буде скотомогильник і крематорій», – пише Н. Лисогор в своїй петиції. На думку автора, навіть якщо технологія на майбутньому підприємстві обіцяє бути екологічно безпечною, то хто дасть гарантію, що технологія буде виконуватись?… «Багато хто з нас працювали на підприємствах і знають, як порушується технологія ночами, як забруднюється атмосфера…» – зазначила автор петиції.

Нагадаємо, що міська влада повідомила про процедуру обговорення проекту розміщення в Південному районі Камянського підприємства з переробки небезпечних відходів. «Пильний погляд» писав про це докладніше.

Підприємство, згідно проекту, спалюватиме медичні та інші небезпечні відходи у високотемпературних утилізаторах. Також завод буде виготовляти біопаливо з вуглецевмісних відходів і м’ясокістне борошно з відходів тваринництва.

«Хто перевірятиме діяльність підприємства на предмет екологічної безпеки?» – питають, коментуючи в соцмережах проект, мешканці Кам’янського. Люди висловлюють недовіру державним та місцевим службам, що опікуються екологічними проблемами: мовляв, нас труять інші заводи – і ніхто їм не заважає: «Якщо нема дієвого екологічного контролю за діяльністю існуючих підприємств – де гарантії, що хтось контролюватиме цей скотомогильник?..»

Обговорення проекту продовжиться до 23 січня – дня громадських слухань, які розпочнуться об 11 годині в ПК «Хімік» по вул.. Чорновола, 67.

Фахівці міського управління екології, яке з 15 січня має стати департаментом, розширивши свій штат з 6 до 11 працівників, надали свої зауваження до Звіту забудовника  про вплив виробництва на довкілля.

На думку фахівців-екологів, розробник звіту недостатньо розкрив склад відходів, які прийматиме на переробку майбутнє підприємство. Також в документах від забудовника нема висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи, нема доказів відповідності обладнання технічним стандартам і регламентам. Крім того, не зазначено орендодавця земельної ділянки та на яких умовах використовуватиметься земля. Якщо це земля Кам’янського, то орендар не може її передати в суборенду без згоди міської влади, зазначили посадовці міську правління екології.

Кам’янське вже має досвід, коли громадська позиція впливала на рішення про розміщення в місті виробництв. Наприклад, років 10 тому в промисловій зоні «Азоту» хотіли побудувати виробництво монометіланіліну – «поліпшувача» автомобільного пального та напівфабрикату для виробництва вибухівки. Тоді громадськість на обговоренні теж апелювала до нездатності посадовців забезпечити контроль за виконанням технології виробництва. І міська влада прислухалась до громади – не дозволила будівництво.

Торік мешканці Карнаухівки змусили своїм негативним настроєм відмовитись від задуму побудувати на околиці міста елеватор зернотрейдера «Нібулон».