Зарплати українців втричі менші, ніж у сусідів, а кожен третій – не працює

Зарплати українців втричі менші, ніж у сусідів, а кожен третій – не працює

Мінекономрозвитку оприлюднило статистичні відомості щодо ситуації на ринку праці. В цілому звіт оптимістичний – безробіття скорочується, а зарплати зростають. Проте, статистика показує, що кожен третій працездатний українець – не працює, тоді як рівень офіційного безробіття не перевищує 9% і очікується подальше скорочення рівня офіційного безробіття.

Автор: Сергій Гузь.

Зарплати значно менші, ніж у Польщі та Чехиї, але ростуть

Статистичний огляд ринку праці – один з ключових показників, який дозволяє прогнозувати не тільки ситуацію на ринку праці, але й майбутні доходи громадян, обсяги очікуваних побутових витрат та дозволяє спрогнозувати активність у сфері торгівлі та послуг. Тож не дивно, що така статистика у розвинених країнах суттєво впливає і на економічну активність в країні.

Що стосується зарплат, то відповідно до прогнозів Міністерства економічного розвитку та торгівлі, у 2020 році очікується подальше зростання середніх зарплат у більшості галузей економіки. Це пов’язано з дефіцитом робочої сили, яка в останні роки масово покидає країну у пошуках кращих заробітків.

«Заробітна плата в Україні зростає високими темпами, що сприяє поступовому скороченню розриву між рівнем заробітних плат в Україні і європейських країнах. Проте рівень заробітної плати в Україні залишається суттєво нижчим» – констатують у міністерстві.

Так, у 3-му кварталі 2019 року середня зарплата в Україні склала 382 євро, тоді як у сусідній Польші – 1143 євро, а у Чехії – 1310 євро. У Кам’янському минулого року середня зарплата зросла до 430 євро, що значно більше, ніж в середньому по країні.

Цікаво, що Національний банк України також прогнозує, що через суттєвий розрив у зарплатах українці і надалі їхатимуть на заробітки до Європи, що ще більше додасть проблем роботодавцям у пошуках кваліфікованої робочої сили. Проте, на відміну від Мінекономіки, НБУ не очікує подальшого стрімкого зростання зарплат через погіршення економічної ситуації в промисловості, яка може виникнути у наслідок поганої зовнішньоекономічної ситуації, що очікується цього року.

Кожен третій – не працює

Ще один важливий показник – рівень зайнятості населення. Виявляється, з 28,5 мільйонів працездатних українців (у віці від 15 до 70 років) – 10,4 мільйони або кожен третій – не працюють. Це зовсім не значить, що усі вони безробітні, так як сюди входять студенти, домогосподарки та інші категорії населення, що не ходять на роботу. Однак, на думку Мінекономрозвитку, рівень зайнятості населення в Україні досить низкий – 52,7%, тоді як в найбільш розвинутих економіках ЄС він сягає 60-65%.

Для порівняння, у Кам’янському близько 42 000 осіб працевлаштовані на підприємствах, в установах та організаціях міста, що становить лише 23% від працездатного населення міста (офіційно по області зайнятість складає 55-60% працездатного населення – прим.авт.). Ця статистика не враховує підприємців міста (близько 14 000 осіб). Усі інші або не працюють, або ж працюють без офіційного оформлення. У 2018 році офіційна зайнятість охоплювала на 10% більше працездатного населення Кам’янського – майже 46 000 мешканців міста.

Низький рівень зайнятості також означає, що менше людей сплачують податки до загального бюджету, тоді як витрати на соціальні програми держави, утримання армії, поліції та іншої бюрократії – зростають. Також низький рівень зайнятості створює значні проблеми з наповненням Пенсійного фонду України, створюючи постійний дефіцит коштів. Це, у свою чергу, не дає можливості підняти рівень пенсій, так як Пенсійний фонд формується за рахунок солідарних внесків, сплачених з офіційних доходів громадян. 

Безробіття та тіньова зайнятість

В уряді з оптимізмом дивляться на майбутнє і прогнозують скорочення безробіття, яке в Україні зараз становить 8,1% за методологією Міжнародної організації праці. (За вітчизняною методологією рівень безробіття в Україні складає 1-2%, бо враховують лише тих, хто офіційно зареєструвався безробітнім. Наприклад, за цією методологією в Кам’янському рівень безробіття складає лише 2,1% від працездатного населення, тоді як за методологією МОП по Дніпропетровській області рівень безробіття вище 10% – прим.авт.). Загалом же в країні близько 1,5 мільйона безробітніх.

Попри оптимізм, урядовці відмічають скорочення темпів зростання ринка праці, порівняно з попередніми роками. Так, 2017 року нових вакансій було на 13,3% більше, ніж у 2016 році. А вже у 2019 році зростання пропозиції роботи склало лише 5,5%, порівняно з попереднім роком.

Також значні складнощі виникають з працевлаштуванням українців з вищою освітою – кількість вакансій для них скорочується, тоді як більшість нових вакансій стосуються робочих професій.

Цікаво, що з 16,5 мільйонів зайнятого населення країни, близько 3,5 мільйонів працюють у так званому «неформальному секторі».

Найбільше неоформлених громадян працюють в сільському господарстві, роздрібній торгівлі, будівництві та в промисловості.

Читайте також: