Перспективи ОСББ в Кам’янському: новий куратор і 5 мільйонів на ремонти

Перспективи ОСББ в Кам’янському: новий куратор і 5 мільйонів на ремонти

Виділення 5 мільйонів гривень на ремонти в будинках на умовах співфінансування з мешканцями передбачає міська Програма сприяння розвитку ОСББ в 2020 році.

Автор: Валентин Фіголь.

Вхід та вихід

Взаємодією влади й ОСББ віднині займатиметься новостворений відділ з питань діяльності органів самоорганізації населення та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Кам’янської міської ради.

«…через невідповідність (діючого – прим.ред.) тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій економічно обґрунтованому (тарифу – прим.ред.), останні роки позначилися неефективністю та неналежним рівнем надання послуг
з утримання та обслуговування житлового фонду. Поряд з цим, не дотримувалися й строки виконання планово-попереджувального, поточного та капітального ремонтів житлового фонду», – визнають автори Програми – посадовці департаменту ЖКГ Кам’янського.

 Сталося так, на думку авторів документу, через те, що приватизацію житла провели без «створення нової правової концепції управління приватизованим житлом, вироблення стратегії фінансування капітального ремонту житла, тощо. Як наслідок – власниками житла у більшості випадків стали особи, які не готові нести тягар утримання житла, що згідно з Конституцією України є обов’язковим атрибутом будь-якої власності. Безоплатно отримавши житло, вони знаходяться в очікуванні фінансової допомоги з боку держави або міської влади на його утримання, у тому числі проведення капітального ремонту свого будинку».

«Адже багатоквартирний будинок на сьогоднішній день, по своїй суті є великим «приватним будинком», оскільки нежитлові приміщення, місця загального користування, інженерні комунікації тощо є спільною власністю мешканців приватизованих квартир», – нагадали посадовці громадянам. – «Тому проблеми у сфері житлового господарства необхідно вирішувати шляхом створення ефективного власника будинку, який зможе забезпечити його надійне і високоякісне обслуговування з врахуванням інтересів мешканців цього будинку». ОСББ – саме такий власник, вважають фахівці департаменту ЖКГ: «Велике значення тут має саме відповідальність мешканців, яка значно зростає, адже тепер немає на кого скаржитися, крім себе самих. А зацікавлені співвласники більш ефективно здійснюють управління будинком, бо витрачають на це власні кошти…»

Перші об’єднання співвласників багатоквартирних будинків в місті почали створюватися з 2003 року. На теперішній час у місті Кам’янське функціонує 55 ОСББ. Протягом останнього року у місті створено 10 ОСББ.

Гроші на ремонт

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів міського бюджету в межах щорічних запланованих асигнувань, коштів ОСББ, ЖБК, ОК та інших джерел, не заборонених чинним законодавством (гранти, залучені кредитні кошти, тощо).

Фінансування з міського бюджету для реалізації заходів Програми здійснюється за заявками ОСББ, ЖБК та ОК на умовах, коли частка фінансування ОСББ, ЖБК, ОК – не менше 15%.

Умови співфінансування: міський бюджет – 99%, співвласники багатоквартирного будинку (ОСББ, ЖБК, ОК) – не менше 1% застосовуються протягом всього терміну дії Програми при наявності аварійної ситуації, що підтверджується протоколом засідання комісії з питань ТЕБ і НС.

Цьогоріч Програмою передбачено виділення з міського бюджету 5 мільйонів гривень на ремонт та технічне переоснащення багатоквартирних будинків, у яких створено ОСББ, у тому числі ремонт внутрішньо будинкових електричних мереж.

Відсутність технічної документації на будинки – одна з перешкод на шляху розвитку ОСББ, кажуть місцеві активісти самоорганізації населення з самого початку створення ОСББ. Однак коштів на виготовлення такої документації Програмою не передбачено.

Заявки про співфінансування від ОСББ, ЖБК та ОК подаються до відділу з питань діяльності органів самоорганізації населення та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Кам’янської міської ради
до 15 вересня поточного року для реалізації заходів наступного року.

У разі виникнення аварійної ситуації додатково надається протокол засідання комісії з питань ТЕБ і НС, що за датою засідання відбулось у тому
ж році, що й подання заявки від ОСББ, ЖБК та ОК.

До заявки додаються наступні документи:

– протокол загальних зборів мешканців, підписаний не менш, як 75% співвласників будинку, у якому зазначається згода мешканців прийняти участь у Програмі на умовах співфінансування;

– дефектний акт та/або проектно-кошторисна документація (в разі наявності);

– перелік робіт на поточний бюджетний рік та їх орієнтована вартість;

– пояснювальна записка щодо необхідності проведення ремонтних робіт;

Остаточний перелік ремонтних робіт може визначатися (уточнюватися) спільно з розпорядником коштів. Пакет документів направляється письмово
на ім’я міського голови.