Торішній трагічний інцидент в 9-тій міськлікарні Кам’янського: новин немає

Торішній трагічний інцидент в 9-тій міськлікарні Кам’янського: новин немає

Досі невідомо, звідки взявся в лікарні наркоз, після якого загинула пацієнтка і потрапили до реанімації ще 6 пацієнтів операційного блоку лікарні №9.

Автор: Валентин Фіголь.

Минуло більше місяця з моменту загибелі 41-річної жінки, прооперованої 19 грудня в лікарні. «Пильний погляд» писав про це докладніше наприкінці минулого року, як і багато інших ЗМІ України.

Жінка, нагадаємо, потрапила на планову операцію, після якої її стан погіршився, аж доки хвору повезли до реанімаційного відділення обласної лікарні ім.. Мечникова, де вона й померла наступної доби.

Ще 6 пацієнтів, яким були зроблені операції в той же період, були госпіталізовані до реанімаційного відділення. Їм теж робили такий самий наркоз. Всі вижили і вже виписані з лікарні.

Поліція відкрила кримінальне провадження за ч.1 ст. 140 Кримінального кодексу України («Невиконання чи неналежне виконання медичним або фармацевтичним працівником своїх професійних обов’язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило тяжкі наслідки для хворого»).

Слідство триває, проводяться відповідні експертизи, повідомила Олена Тимченко, прес-офіцер міськуправління поліції.

Одразу було офіційно оголошено, що вірогідною причиною погіршення стану прооперованих стало застосування препарату «Дипрофол» українського виробництва.

Препарат не було закуплено централізовано – це офіційна версія подій. Звідки взявся препарат в хірургічному відділенні? Це питання лишається відкритим і обростає версіями та байками.

З цим питанням «Пильний погляд» звернувся до міського управління охорони здоровя. Там сьогодні керує заступник начальника управління Віталій Мандзюк. Юлія Манаєнкова, яка очолювала управління на момент інциденту і давала перші пояснення ЗМІ, днями покинула свій пост начальника управління охорони здоров’я Кам’янського.

«Зверніться до адміністрації 9-ї лікарні», – порадила секретарка, повернувшись з кабінету пана Мандзюка.

«Слідство триває», – відповіла Наталія Ктитарова, начмед лікарні №9, на те ж питання: “звідки взявся наркоз?”

Біда в тому, що такі препарати сьогодні можна купити навіть через інтернет, ремствували посадовці під Новий рік, коментуючи трагедію в Кам’янському. Скаржились на брак контролю з боку держави і попереджали: якщо проблему контролю за якістю ліків не вирішити на законодавчому рівні, то подібні інциденти можливі будь де в Україні.

Фальшиві ліки, згідно з визначенням ВООЗ,- це препарати, які навмисно неправильно промарковані щодо ідентичності та назви виробника. Вони можуть містити інгредієнти у відповідному або невідповідному складі, можуть бути без активних речовин (найчастіше), з недостатньою їх кількістю або у підробній упаковці.

Торгівля фальсифікованими ліками набула сьогодні міжнародних масштабів як у країнах, що розвиваються, так і в високорозвинених країнах. Обсяги світової торгівлі фальсифікованими лікарськими засобами, за різними оцінками, сягають 20 мільярдів доларів США, або становлять близько 7% від усього фармацевтичного ринку.

Читайте також: