Профілактика підтоплення центральної частини Кам’янського

Профілактика підтоплення центральної частини Кам’янського

Готуючись приймати весняну високу воду, робітники проводять щорічну профілактику на міській дренажно-меліоративній системі відкритого типу. По-простому, вигрібають грязюку та сміття з канав, щороку прориваючи їх заново, щоб не потонули зовсім будинки в районі вулиць Широка,  Буланова, Маршова, Копрова.

Автор: Валентин Фіголь.

«Канави, як бачите, практично прокопуємо заново кожної весни!» – ділиться специфікою обслуговування дренажних каналів Михайло Скриннік, директор приватного підрядного підприємства, яке опікується міською меліосистемою.

Міська дренажно-меліоративна система – це система каналів, які приймають зливові води з правобережної частини Кам’янського, і насосна станція неподалік від залізничної станції «Правда», яка перекачує зливові стоки в річку Коноплянку, звідки воно пливе у Дніпро.

Якщо дренажні канали не можуть приймати воду через те, що заросли комишем та чагарником, замулились міським сміттям, то вода розливається болотом по вулиці Широка, затоплюючи трамвайну колію і автодорогу. Вода затоплює вулиці Булавіна, Копрова, Маршова. Розвалюються житлові будинки, вода стоїть у дворах та городах. Люди копають дренажі по вулицях, але не надто дбають про них.

«Мабуть, нема в місті точнішої мапи дренажно-меліоративної системи, ніж моя», – припускає М. Скриннік. За роки обслуговування системи він на власному досвіді і досвіді своїх працівників вивчив, звідки й куди тече вода між Водяною балкою та центром міста. Відкопали кілька колекторів, раніше зовсім замулених та забитих сміттям.

«Просто жах, скільки в каналах сміття! Люди кидають прямо мішки зі сміттям в канали!» – бідкається підрядник.

Сезон профілактики на каналах меліосистеми тільки почався. Попереду – нові пошуки в чагарнику забутих каналів, дрифт на екскаваторах по трясовині, візити пошукових бригад «металістів».

«Місцеві мешканці могли би не тільки писати в соцмережах коментарі, а й підходити до робітників, розповідати – де підтоплюється, звідки раніше витікала вода, – пропонує пан Скриннік. – Система довго була занедбана – доводиться відновлювати крок за кроком».