Дешевших виборів хоче міське самоврядування Кам’янського

Дешевших виборів хоче міське самоврядування Кам’янського

Депутати міськради хочуть, щоб президент та парламент зменшили розмір грошових застав від кандидатів на майбутніх місцевих виборах.

Автор: Валентин Фіголь.

«Вибори в Україні лише для олігархів. Саме такі зміни Верховна Рада ухвалила до Закону про вибори. Адже, збільшивши заставу для участі партій в 40 разів  «наші» нардепи просто перетворюють вибори в змагання олігархічних політпроектів», – поділився тривогою за майбутні вибори Олександр Залевський, секретар міськради. Він озвучив депутатське звернення від фракції «Свобода» на лютневій сесії ради Кам’янського.

Розмір грошової застави за підрахунками “Чесно”

За список кандидатів до міської ради в Кам’янському партія має заплатити заставу 340 тисяч гривень, а в Дніпрі – 1,4 мільйон. У разі висування кандидатів до облради – 2,7 мільйони гривень застави. Не менші застави і для кандидатів на посаду міського голови Кам’янського – хоч від партії, хоч само висуванця. Ці гроші повернуться партії або само висуванцю лише у тому випадку, якщо її кандидатів оберуть до місцевих органів (партія подолає прохідний бар’єр).

«Така сума є непомірною та перевищує в рази середній річний дохід в Україні, який в 2019 році становив близько 125 тисяч гривень», – написано в депутатському зверненні націоналістів до міського голови Андрія Білоусова.

Великі грошові застави за кандидатів – це дискримінація українців за матеріальною ознакою і порушення права громадянина бути обраним до органів самоврядування, вважають автори звернення. Тому депутати-«свободівці» запропонували колегам звернутись до Верховної Ради, щоб та усунула дискримінаційний чинник.

Розмови про гроші на вибори в когось з депутатів викликають нудьгу, хтось підраховує статки на калькуляторі, а дехто з атеїстів, схоже, готовий і помолитися, аби у партії були добрі спонсори 🙂

Грошова застава на виборах є своєрідним підтвердженням серйозності намірів кандидатів та запобіжником від «технічних» кандидатів, які «розтягують» голоси виборців. Але  значне зростання застави приведе до того, що участь у виборах зможуть взяти лише заможні громадяни та грошовиті партії, погодились депутати інших фракцій з націоналістами.

Ця матеріальна дискримінація неприпустима, вважають депутати міськради. Тому вони запропонували парламенту зменшити розмір застави за кандидата до прийнятного.

Прив’язати розмір застави до прожиткового мінімуму – зробити рівним 4 таким мінімумам (трохи більше 8 тисяч гривень), запропонував депутат від «Опозиційного блоку» Сергій Павлюк. Колеги-депутати підтримали звернення націоналістів з урахуванням пропозиції «опоблоківця».