Заходи безпеки проти коронавірусу, зловмисників та руйнації старих будинків в Кам’янському

Медпрацівники готуються до епідемії корона вірусу, «Школа виживання» закликає до обережності, а мешканці демонтують фрагменти старих будинків, які потроху розвалюються.

Автор: Валентин Фіголь.

До коронавірусу підготувались

Лікувальні установи міста готові до можливої необхідності надавати допомогу пацієнтам з ймовірним інфікуванням коронавірусом. Про це повідомили в управлінні охорони здоров’я Кам’янської міської ради. У всіх медичних закладах проведені заняття і тренінги щодо дій медичних працівників при зверненні пацієнтів з підозрою на коронавірус.

У медичних установах є засоби захисту для медичних працівників та надання допомоги пацієнтам з вірусними захворюваннями.

Також в місті визначено ізолятор для госпіталізації контактних людей на базі 7-ї міської лікарні.

Медпрацівники нагадують, що найголовніше в профілактиці вірусних захворювань, в тому числі й коронавірусу – особиста гігієна:

– обов’язкове миття рук (достатньо мити руки протягом 20 секунд з милом або обробити дезінфікуючим засобом для рук на основі спирту);

– дотримуватися кашльового етикету (чхати й кашляти в ліктьовий згин або в одноразову серветку, яку одразу викинути в сміттєвий бак, а руки помити чи обробити дезінфікуючим засобом);

– вживати продукти тваринного походження лише після термічної обробки;

– уникати близького контакту з людьми з ознаками гострої респіраторної інфекції.

І найголовніше: якщо ви відчули симптоми вірусного захворювання -залишайтеся вдома і обов’язково зв’яжіться зі своїм сімейним лікарем.

Небезпека не тільки від вірусів

Обачності вимагає не тільки епідемічна, але й криміногенна ситуація. Про це сьогодні говорили на черговому уроці «Школи виживання» – громадського освітнього проекту міських бібліотекарів та журналістів. «Школа» сьогодні завітала до освітнього центру «Ор-Авнер», де відбулась зустріч з учнями цього закладу та літніми представниками місцевої єврейської громади.

Мова на уроці йшла про колективну безпеку. Про те, як люди могли би зробити своє життя безпечнішим, якби були уважнішими одне до одного.

Сьогодні, на жаль, в суспільстві дедалі дужче втрачається взаємна довіра людей, констатували учасники зустрічі. Сусіди  дурять та обкрадають одне одного, надають інформацію незнайомцям про статки та спосіб життя сусідів. Родичі в соціальних мережах розповідають, хто куди і на чому вирушив, а потім дивуються – звідки зловмисники знають імена, моделі автомобілів та інші особисті секрети потерпілих.

Інша біда – байдужість людей до чужих проблем. Хтось лежить на вулиці – допився, так йому й треба. Когось лупцюють – добре, що не мене. Біля сусідських дверей вовтузяться підозрілі люди – не моя справа, може, то колектори за боргом прийшли… І ніхто не задумується: завтра на місці жертви може опинитись будь хто, нагадав координатор зустрічі Володимир Бойко.

Отже, щоб життя стало безпечнішим – ми маємо стати людянішими, уважнішими одне до одного. Такий рецепт виживання запропонував тренер Школи журналіст Валентин Фіголь.

«Аби ще держава повернулась до нас обличчям!» – зазначили дорослі учні. І одразу згадали, що держава – це такі самі люди…

На аварійних фасадах іде демонтаж

Тимчасом люди в Кам’янському продовжують самотужки забезпечувати свою безпеку та комфорт за місцем проживання. Так, сьогодні робітники демонтували стару напівзруйновану огорожу балкону в будинку 69 по проспекту Свободи. Бетонні рельєфні прикраси з цього та сусідніх будинків час від часу розвалюються і падають на тротуар, лякаючи перехожих.

Частину аварійних декорацій демонтують підрядники управляючої компанії. Але здебільшого це роблять самі мешканці або найманці під час ремонтів окремих помешкань.

Таким чином, старовинне оздоблення фасадів потроху зникає, змінюючи вигляд будинків.