Рейд рибоохоронців та активістів на дренажному каналі в Кам’янському

Рейд рибоохоронців та активістів на дренажному каналі в Кам’янському

Інспектори рибоохорони на запрошення активістів провели профілактику серед рибалок на лівобережному дренажному каналі.

Автор: Валентин Фіголь.

Як відомо, восени 2019 року до лівобережного дренажного каналу було запущено 2300 кілограмів мальків трьох видів риб. Це був проект громадського бюджету – один з переможців конкурсу в екологічному напрямку. З тої пори група активістів почала опікуватись збереженням такого надбання, щоб дати можливість рибі зрости та віднереститись. Щоденно ними здійснюється обхід водойми, декілька разів у супроводі представників уповноважених органів.

Карантин вплинув і на життя біля водойми, але не завжди позитивно. Люди почали масово виходити на відпочинок і проводити дозвілля з вудкою, виловлюючи згаданий зарибок.

Побачивши це, група активістів, серед яких і автор проекту Роман Озерний, звернулись до Державного агентства рибного господарства України в Дніпропетровській області. Реакція представників державного органу була миттєвою, за що їм окрема щира вдячність від активістів.

На цьому тижні державними інспекторами Держрибагентства Коробченком А.В. та Рибальченком Р.Ю. було проведено рейд, в межах якого виконано роз`яснювальну роботу серед рибалок щодо необхідності дотримання правил любительського рибальства у нерестовий заборонений період.

Цікаво, що потенційними порушниками виявилися достатньо відомі у місті люди, які успішно здійснюють господарську діяльність на території Кам`янського і не бідують (імен не називаємо). За їх словами, мальок їм конче був потрібен, щоб сфотографуватися, і забирати його з собою ніхто не мав наміру – кошти на придбання риби у магазині у них є. Після проведеної бесіди, вони особисто відпустили свій вилов назад до водойми (жоден короп не постраждав) і обіцяли долучитися до групи активістів, які опікуються збереженням зарибка.

Принагідно нагадуємо, що у Кам`янському нерестовий період розпочався з 25.03.2020, на Дніпровському водосховищі та малих ріках – з 01.04.2020. Згідно чинного законодавства такий період триває 70 діб.

При цьому не в місцях нерестилищ дозволений лов однією вудкою з одним гачком та спінінгом. За результатами такої ловлі за 1 добу загальний вилов має становити не більше 3 кілограмів, при цьому така риба повинна бути виключно дозволених розмірів (короп – 25 см, сазан – 35 см, білий амур – 40 см, білизна – 30 см). Лов з човна категорично заборонений.

В місцях нерестилищ (від лівобережної набережної до каналу “Дніпро-Донбас”) лов риби будь-якими засобами категорично заборонений.

Нагадуємо, що за порушення правил рибальства передбачена адміністративна відповідальність. Окрім штрафу, порушникам доведеться відшкодувати збитки, заподіяні державі, у встановлених розмірах в залежності від кількості вилову. Наприклад, за вилов 1 особини коропа недопущеного розміру доведеться сплатити 306 грн. Рибоохоронці закликають громадян дотримуватись загальновстановлених правил та свідомо зберігати те, що має залишитись нашим дітям та онукам.