Хроніки коронавірусу у Кам’янському: п’ятий хворий та застаріла статистика лабораторного центру

Хроніки коронавірусу у Кам’янському: п’ятий хворий та застаріла статистика лабораторного центру

Минулої ночі стало відомо про ще одного хворого на COVID-19 у нашому місті. «Хворий – співробітник ПАТ “ДМК”. Проходить лікування вдома на ізоляції під медичним наглядом. З 5-ти лабораторно підтверджених випадків Сovid-19 – 4 у співробітників підприємства ДМК. Встановлюється коло осіб, з якими контактував хворий, всі вони будуть спрямовані на самоізоляцію», – повідомив міський голова Андрій Білоусов.

Автор: Сергій Гузь.

На комбінаті відреагували новим посиленням заходів безпеки. «Ввечері Штаб ДМК з протидії вірусу оперативно посилив методи профілактики – дезінфікуються приміщення заводоуправління та ЦКПП – місця найбільшого скупчення персоналу» – повідомляє прес-служба комбінату.

У соцмережах мешканці Кам’янського емоційно обговорюють ситуацію з поширенням коронавірусної інфекції. Багатьох дописувачів турбує питання: чи не живуть вони поряд з тими, хто інфікувався? Питання друку адрес хворих стало найбільш дискусійним. Проте варто зазначити, що хоча ця інформація і має суспільну вагу, вона захищена як законодавством щодо персональних даних, так і лікарською таємницею. Тож повідомити про це ЗМІ зможуть лише у разі офіційного оприлюднення таких списків.

Аналізуючи оперативну інформацію щодо поширення хвороби на території області, ми також помітили, що більшість повідомлень надходять від центральних органів місцевої влади: голови обладміністрації, облради або ж мерів міст. У той час, як усі лабораторні дослідження методом ПЛР-тестів робляться  Дніпропетровським обласним лабораторним центром, що підпорядковується МОЗ України.

Лабораторний центр має власний веб-сайт, проте інформація на ньому критично застаріла. Так, сьогодні зранку «найсвіжіша» інформація щодо тестування в Дніпропетровській області на коронавірус датована аж 8-м квітня. У цій статистиці зовсім відсутня інформація про хворих у Кам’янському. Лабораторний центр і досі поширює статистику лише раз на тиждень, що ніяк не назвеш «оперативною інформацією».

Також сайт лабораторного центру перестав надавати відомості щодо поширення в області інших інфекційних хвороб, у тому числі грипу та ГРВІ. Останні статистичні відомості щодо грипу оприлюднені ще 26 березня – два тижні тому. Після цієї дати відомості щодо кількості хворих на грип та ГРВІ, а також викликаних ними пневмоній – перестали поширюватись.

Відсутність перевіреної оперативної інформації ускладнює роботу журналістів, які не мають прямого доступу до оперативної звітності медичних закладів та єдиного в області лабораторного центру, що робить дослідження методом ПЛР-тестів. Це стає підставою для численних чуток про кількість заражених та приховування інформації щодо поширення коронавірусу. Ці чутки постійно посилюються на фоні протиепідемічних заходів місцевих органів влади, як от проведення дезінфекції громадських місць чи будинків, де мешкають хворі або ті люди, що були з ними в контакті і знаходяться на самоізоляції.

За минулу добу в Україні виявлено 264 нових випадків зараження коронавірусом, 10 осіб померли, – повідомляє Міністерство охорони здоровя України. Таким чином загальна кількість хворих на COVID-19 досягла 2777 осіб, з них 89 людей вже одужали.