Невдалу шахрайку спіймали в Кам’янському як грабіжницю

Невдалу шахрайку спіймали в Кам’янському як грабіжницю

Поліція вчора затримала зловмисницю, яка назвалася соціальною працівницею та пограбувала пенсіонерів після невдалої спроби надурити їх.

Автор: Валентин Фіголь.

Про подію повідомив офіційний сайт Національної поліції. Зараз поліцейські розшукують другу жінку, причетну до злочину.

19 червня дві жінки прийшли до оселі подружжя пенсіонерів на Дніпробуді та повідомили, що наразі триває грошова реформа і необхідно обміняти «старі» гроші на купюри «нового» зразка. 83-річні пенсіонери повірили злодійкам та обміняли гроші. Однак, коли візітерки почали прощатись, жінка перевірила конверт та побачила всередині папірці замість грошей.

Пенсіонерка намагалася сама затримати одну із злодійок, однак та силою відштовхнула бабусю та втекла. Потерпіла покликала на допомогу сусідів, які наздогнали одну із зловмисниць та утримували її до приїзду поліцейських. Завдяки злагодженим діям поліцейських Дніпровського відділення поліції, прокуратури та небайдужих громадян зловмисницю вдалося затримати.

Грабіжницею виявилася 39-річна раніше судима жителька Новомосковська.

Наразі вона затримана в порядку ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу України. За погодженням з місцевою прокуратурою їй повідомлено про підозру у скоєні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 186 (грабіж) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання їй запобіжного заходу.

Спільниць перевіряють на причетність до вчинення інших злочинів.
 Цікаве в цьому злочині, як кажуть в неофіційних коментарях фахівці (у фахівців не заведено офіційно коментувати досудове розслідування злочину) – як невдале шахрайство перетворилось у невдале пограбування.

Злочин планувався як класичне шахрайство. За такою схемою було обдурено не одного пенсіонера, люди вірять в обмін грошей вже більше десятка років. Але бабуся зламала сценарій зловмисниць, виявивши, що замість її грошей в пакеті – «лялька» з паперових клаптів. Вона виявила, що її гроші привласнені незаконним способом іншими особами. І це ключовий момент, коли неявне шахрайство перетворилось у явне пограбування. Бо невдалі шахрайки кинулись тікати зі здобиччю, тобто з незаконно привласненим майном. Тепер, з моменту втечі – з відкрито привласненим приватним майном громадян – це вже склад злочину, який кваліфікується як пограбування.

Шахрайство довести важко. Пенсіонери ж самі віддали гроші, добровільно?.. А пограбування – злочин явний, і до того ж оцінюється більш суворим покаранням.