Спека в Кам’янському та навколо загострює конфлікти між людьми

Спека в Кам’янському та навколо загострює конфлікти між людьми

Спекотна погода не лише підвищує рівень пожежної небезпеки: вона дратує людей, примушуючи їх вдаватися до крайнощів, замість пошуку компромісів.

Автор: Валентин Фіголь.

Через спеку та вітер підвищилась пожежна небезпека – про це вчора попередили рятувальники. В таку погоду вогонь розповсюджується стрімко, і ризик значно зростає.

Ще перед вихідними в Кам`янському надзвичайники та поліцейські провели спільну профілактичну роботу з питань безпеки на водоймах та в природних екосистемах.

Співробітники спецслужб спілкувались із відпочиваючими на природі, розповідаючи їм про можливі ризики під час відпочинку. Наголосили, що варто з відповідальністю підходити до вибору місця для купання та пірнання, дотримуватись правил безпеки під час купання.

Рятувальники акцентували: вогонь у відкритих екосистемах несе неконтрольовану небезпеку. Фахівці розповіли людям про недопустимість  спалювання сухої рослинності, проінструктували щодо дій у разі виникнення пожежі на відкритій території, у лісі.

Тимчасом спека створює додаткові проблеми в спілкування людей. Перегрів робить людину дражливою через надлишкове збудження механізму терморегуляції, кажуть психологи. Наприклад, загострюється вічна боротьба між тими, кому спекотно і тими, кому дме…

Так, вчора вдень мало не побились пасажири в автобусі: дядькам з торбами було душно і вони відчиняли вікна та люк в стелі, а жінці з двома малими дітьми це не подобалось, бо зустрічний вітер віяв якраз на них. Пасажири вмить розділились на дві радикально налаштовані партії, градус агресії стрімко злетів до рівня матюків та погроз… Але тут тітка з малечею вийшла на зупинці – і виявилось, що вже нікому не дме, і заморені спекою пасажири сварку миттєво забули.

Вчора між кам’янчанами відбулась ще одна цікава дискусія – цього разу без образ та погроз, але досить емоційна. Суперечка виникла навколо ситуації з покосом трави. Тут теж є ті, кому «пече» і ті, кому «дме». Так, мешканці вулиці Ухтомського ремствують, що у них стоять некошені бур’яни. Водночас мешканці центральної частини міста та лівобережжя скаржаться, що сонце попалило свіжопокошені газони і трава на них стоїть сухою стернею.

Між земляками виникла дискусія на тему: що краще – зарості бур’янів чи випалені руді пустирі? «Спалені газони не захищають від спеки і з них летить курява», – нагадують прихильники бур’янів. «В хащах люди кидають всяке сміття, там ховаються наркомани і ховають своє причандалля», – відстоювали свою правоту прихильники покосів. Судячи з дискусії, люди бачать лише альтернативу «густо або пусто».

Можливо, якби люди в одних місцях косили не так коротко і завзято, а в других місцях косили регулярніше – не було би таких крайнощів, як хащі та пустирі. Так само і з мікрокліматом в салоні: можна знайти компроміс і тут – трохи причинити вікно, помінятись місцями з пасажирами, яким дме…

Врешті, невже в сучасному українському суспільстві нема через що посваритись, щоб людям ставати ворогами через температуру повітря в автобусі чи займати одну з радикальних позицій в дилемі «косити чи не косити»?

Від спеки потерпають не лише люди й рослини. Кам’янські зоозахисники нагадують, що тваринам теж спекотно і вони хочуть пити. Тому людей закликають залишати для вуличних тварин та птахів воду. Біля будинків подекуди можна побачити посудини з водою, які наповнюють мешканці. І ця справа, як показувала практика минулих років, теж розділяє людей на партії і може стати підґрунтям конфлікту: декому не подобається, що водопій принаджує до двору безпритульних тварин.