Липнева сесія міськради в Кам’янському: нові автобуси і зупинки, бюджет участі та гроші погорільцям

Липнева сесія міськради в Кам’янському: нові автобуси і зупинки, бюджет участі та гроші погорільцям

Планова сесія міської ради очікується 9 липня. Про питання, які розглядатимуть обранці кам’янчан, розповів Олександр Залевський, секретар ради. До порядку денного внесено 24 основних та 12 додаткових питань. Втім, це не означає, що на сесії не виникнуть ще додаткові питання – так трапляється часто.

Автор: Валентин Фіголь.

Чим забруднене Кам’янське

Масштабне питання – розгляд доповіді про екологічний стан міста в 2019 році. З доповіді можна дізнатись, що у нашому місті загальна кількість зареєстрованих суб’єктів господарської діяльності, що здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря –  55 підприємств. Головними забруднювачами атмосферного повітря в місті є ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат»,  ПрАТ «ЮЖКОКС»,  ПрАТ «Дніпровський коксохімзавод» та АТ «ДНІПРОАЗОТ».

За узагальненими даними Головного управління статистики
у Дніпропетровській області, в 2019 році у атмосферне повітря
від стаціонарних джерел надійшло близько 83,3 тис. тон забруднюючих речовин (у 2018 році – 103,3 тис. тон). З них викиди оксиду вуглецю складають 61,6 тис. тон, твердих частинок – 10,9 тис. тон, діоксиду сірки – 5,3 тис. тон, діоксиду азоту – 4,3 тис. тон.

Найбільший забруднювач повітря у місті  – ПАТ «Дніпровський  металургійний комбінат». У 2019 році обсяг викидів становив 78,1 тис. тон, що на 20,9 тис. тон чи 21,1% менше ніж у 2018 році (99,0 тис. тон). Зменшення викидів відбулось за рахунок зменшення обсягів виробництва.

Лабораторією спостережень за забрудненням атмосферного повітря м. Кам’янське за 2019 рік було проаналізовано 24043 проби, відібраних на
4 стаціонарних постах. Аналіз свідчить, що найбільш забруднене повітря було в центрі міста. За 2019 рік середні концентрації перевищували ГДК по пилу у 2,7 рази, по діоксиду азоту у 1,8 разів; по фенолу у 2,7 рази, по аміаку у 1,3 рази, по формальдегіду у 3,7 рази. Щільність викидів у розрахунку на 1 км2 склала 603,9 тон, обсяги викидів на 1 особу – 347,9 кг  проти 428,5 кг в 2018 році.

У 2019 році місто скинуло стічних вод в поверхневі водні об’єкти 90,12 млн. м3, з якими скинуто 7,62 тис. тон забруднюючих речовин.
У порівнянні з попереднім роком загальний обсяг скидів стічних вод зменшився на 9,38 млн.м3 (9,5% ).

За даними Головного управління статистики у Дніпропетровській області у 2019 році по місту утворилось 118,32 тис. тон відходів І-ІV класу небезпеки, що на 52,81 тис. тон менше ніж у 2018 році.

Навколо бюджету

На майбутній сесії розглядатимуть питання, що стосується бюджету участі в місті. Депутати мають затвердити Перелік громадських проєктів-переможців, строки реалізації та виконавців передбачених проектами робіт.

Також вирішуватиметься доля мешканців будинку № 5 по вулиці Дубініна, які внаслідок пожежі втратили свої помешкання. Кожен із постраждалих повинен отримати кошти на придбання житла та ремонт. Загальна сума на купівлю квартир складає 5 млн грн. На ремонти – 500 тис грн. У разі прийняття депутатами позитивного рішення, гроші у найближчий термін будуть зараховані на картки мешканцям, а люди зможуть якомога швидше забезпечити себе житлом.

Ще одне нагальне питання – програма розвитку транспортного комплексу міста, яка передбачає виділення 60 млн грн на закупівлю автобусів: 45 млн грн буде направлено на транспорт загального користування та 15 млн грн – на шкільні автобуси. За попередніми підрахунками, зазначив О. Залевський, на виділені кошти можна буде придбати десь 25 автобусів. Депутатам пропонується дозволити придбати автобуси, в тому числі, і в лізинг.

Сесія має затвердити купівлю для КП «Транспорт» нової автовишки для ремонту контактної мережі за 2,5 мільйони гривень.

Депутати розглянуть інвестиційні меморандуми міського самоврядування з приватними інвесторами, які планують будувати в місті котельні для опалення бюджетних об’єктів, а також зупиночні комплекси для пасажирського транспорту.

Також депутати розглянуть питання адміністративного реформування. Зокрема, прийматимуть зміни до статутів комунальних закладів та установ, розширять перелік послуг, що надаються у Центрах надання адміністративних послуг.

Секретар міської ради зазначив: усі проекти рішень сесії можна знайти на сайті міської ради і детальніше ознайомитися з ними.