Сесія міськради Кам’янського: гроші погорільцям, новий транспорт та ремонт доріг всередині кварталів

Сесія міськради Кам’янського: гроші погорільцям, новий транспорт та ремонт доріг всередині кварталів

Чергова сесія міськради Кам’янського відбулась 9 липня. Депутати за півгодини розглянули з чотири десятки проектів рішень, з яких третина – додаткові.

Автор: Валентин Фіголь.

Більшість питань, розглянутих сесією, були процедурними, пояснив Олександр Залевський, секретар міськради. Наприклад, зміни до статутів бюджетних закладів, пов’язані з адмінреформою. З важливих рішень очільники міста відзначили кілька.

Прийняте рішення про відшкодування збитків від пожежі мешканція згорілого житлового будинку по вулиці Дубініна, 5. Про це розповів Андрій Білоусов, міський голова Кам’янського. Внесено відповідні зміни до Програми соціального захисту мешканців міста. Вирішено: тим погорільцям, хто вибрав собі житло із запропонованих містом квартир, виділити по 50 тисяч гривень на їх ремонт. А іншим – гроші на придбання рівноцінних згорілим квартир, загальною сумою 5 мільйонів гривень.

Місто запланувало заходи з розвитку міського пасажирського транспорту, додав А. Білоусов. Зокрема, передбачені кошти на придбання 5 трамваїв. Прийнято рішення купувати вживані вагони в доброму стані, зазначив міський голова. Бо нові коштують дорожче в 4-5 разів.

Також міськрада внесла зміни в Програми розвитку КАТП та КП «Транспорт», передбачивши гроші на оновлення комунального спецтранспорту. Наприклад, 45 мільйонів гривень на автобуси і 15 мільйонів – на шкільні автобуси, 2,5 мільйони гривень на автовишку для ремонту трамвайної електроконтактної підвіски. Всього заплановано придбання 25 автобусів.

Депутати без зауважень та пропозицій схвалили звіт про виконання Екологічної програми Кам’янського на 2015-2020 рік. Програма констатувала незначне зменшення промислових викидів в 2019 році порівняно з 2018. «Хочеться вірити, що це і через екологічні заходи на підприємствах-забруднювачах, – зауважив О. Залевський. – Але, можливо, винне зменшення обсягів виробництва, карантинні обмеження…»

Екологічна програма наповнена, здебільшого, заходами зі зменшення шкідливого впливу на довкілля, запланованих забруднювачами, наголосив пан секретар. «Проблема в тому, що деякі природоохоронні заходи відкладаються з року в рік, переносяться з однієї програми в наступну…» – підсумував О. Залевський свій досвід щодо міських Програм за час роботи секретарем міськради та членом міськвиконкому.

В цьому році буде складено нову Екологічну програму на наступні 5 років, розповів секретар міськради. До її розробки будуть залучені фахівці з профільних наукових закладів, акцентував він. Проект Програми буде винесено на громадське обговорення, пообіцяв посадовець.

Ще одне важливе питання липневої чергової сесії – збільшення фінансування ремонтних робіт на дорогах внутрішньоквартальних територій. На ці ремонти заплановано виділити 10 мільйонів гривень з міського бюджету.

Міськрада затвердила інвестиційні меморандуми – декларації про наміри між міським самоврядуванням та приватними підприємствами, які заявляють про намір щось спорудити в нашому місті за власні гроші.

Один меморандум – про наміри ТОВ «Трейд Інвест Холдінг» будувати автономні твердопаливні котельні для опалення бюджетних об’єктів. Другий меморандум – про наміри ТОВ «БК «БІЛДІНГ БУД»» будувати зупиночні комплекси на місцях зупинки громадського пасажирського транспорту.