Тервиборчкоми почали формувати в умовах коронавірусних обмежень

Тервиборчкоми почали формувати в умовах коронавірусних обмежень

На цьому тижні Центральна виборча комісія почала приймати документи кандидатур членів територіальних виборчих комісій. Та через виявлення коронавірусу в самій ЦВК, прийом документів проходить з певними обмеженнями. На те, щоб встигнути подати свої кандидатури, у партій є час до 5 серпня.

Автор: Сергій Гузь.

На цьому тижні голова ЦВК Олег Діденко видав розпорядження, в якому прописаний порядок приймання документів на членів тервиборчкомів. Охороні ЦВК надано право не пропускати в приймальню ЦВК людей, що мають підвищену температуру або ознаки респіраторного захворювання. Зроблене це у зв’язку з виявленням корона вірусної інфекції серед працівників апарату ЦВК. Тож тут побоюються, що скупчення людей в приймальні може сприяти подальшому поширенню інфекції.

Голова ЦВК Олег Діденко

Поки що невідомо, як ця ситуація вплине на формування тервиборчкомів. Адже не новина, що часто партії чи кандидати подають документи в останній момент. Виборці вже звикли спостерігати черги до ЦВК в останні дні подання документів. Та цього року, через коронавірус, стояння у чергах не передбачено. Як бути тим партіям, чиї «гонці» з документами раптом матимуть високу температуру і папери в них не приймуть, а часу відправити іншу людину вже не буде? Поки що в ЦВК цей момент ніяк не коментують. Але партіям, які хочуть мати своїх представників у тер виборчкомах, доведеться цей фактор враховувати.

Відповідно до Виборчого кодексу України та змін до нього, кандидатури членів тервиборчкомів на цих виборах подають:

  •  політичні партії, що пройшли в парламент;
  • партії, що до 1 січня 2020 року уклали угоду про політичну співпрацю з депутатською групою у Верховній Раді, а також місцеві партії, що приймають участь у виборах;
  • офіційно зареєстровані осередки місцевих партій.

Остаточний склад виборчих комісій буде сформований шляхом жеребкування не пізніше, ніж за 60-75 днів до виборів (в залежності від статусу комісій).

Нагадаємо, на минулих місцевих виборах ТВК в Кам’янському очолював Анатолій Московчук, представник «Народного фронту». Його заступником була Тетяна Фролова від «Батьківщини», а секретарем комісії Олена Бокарева від партії «Україна – вперед!».

Анатолій Московчук, голова ТВК у Кам’янському на виборах 2015

Також до ТВК входили представники «Європейської солідарності», «Самопомочі», партії «Нова демократія», «Оппоблоку», «Радикальної партії», «Жінки за майбутнє» та «Наш край».

За новими правилами місця у тервиборчкомах гарантовані лише представникам п’ятьох парламентських партій, що мають власні фракції: «Слуги народу», «Європейська солідарність», ОПЗЖ, «Батьківщина» та «Голос». Усі інші кандидати мають пройти через сито жеребкування.