Справа «божедарівських розбійників» в Кам’янському:  продовження арешту та обмін емоційними репліками

Справа «божедарівських розбійників» в Кам’янському: продовження арешту та обмін емоційними репліками

Чергове судове засідання у справі трьох молодих людей, яких звинувачують в нападі на родину фермера в Божедарівці, під час якої був зарізаний господар, відбулось в Баглійському районному суді 20 серпня. Підсудні, які заявляють про свою невинність, вже приблизно рік перебувають під арештом.

Автор: Валентин Фіголь.

Про розбійний напад з трагічним фіналом, який стався в Божедарівці в кінці 2018 року, «Пильний погляд» вже розповідав, як і про попередні засідання суду у цій резонансній справі.

Нагадаємо, що троє невідомих чоловіків в масках-«балаклавах» та маскувальних костюмах «під зиму» ввечері увірвались в господу до заможного фермера Г. Зв’язавши членів родини, нападники забрали гроші та коштовності. При цьому господаря били і навіть кілька разів вистрелили в нього з травматичної зброї. Потім один з нападників вдарив Г. в бік ножем, після чого розбійники забрались геть. Спробували поїхати на автомобілі потерпілих, але та заглухла на вулиці. Фермер помер від ножового поранення майже одразу.

Скоро поліція затримала двох молодих людей – К. та Б., яких поліцейські бачили в той вечір в кількох кілометрах від Божедарівки. Хлопці йшли дорогою і розповіли поліцейським, що крокують пішки з Верховцево до Кам’янського, бо загулялись і запізнились на поїзд.

Через приблизно півроку підозру у вчиненні розбійного нападу, спричиненні потерпілому смертельного поранення та спроби вкрасти автомобіль було висунуто і третьому підозрюваному – П. Як він потрапив у поле зору правоохоронців – поки незрозуміло. Але скоро почнуться допити підсудних – і багато що проясниться.

В черговому судовому засіданні 20 серпня планувалось допитати свідка обвинувачення. За неофіційною інформацією, це мав бути власник гаражу, в якому стояло авто одного з підсудних. Начебто в цьому авто поліцейські знайшли при обшуці гільзи з травматичного пістолета, з якого стріляли в потерпілого Г. Наче підсудний зібрав гільзи з місця злочину, приніс їх додому. Де поклав в свою машину і забув про ці компрометуючі речові докази на кілька місяців…

Але свідок до суду не з’явився: за словами представника прокуратури, його не відпустили з роботи.

Тож суд розглянув тільки питання продовження тримання під вартою підсудних. На цьому наполягало обвинувачення: прокурор казав, що існують ризики того, що на волі підсудні можуть впливати на хід слухання. Можуть, наприклад, втекти або залякувати учасників процесу. Мовляв, потерпіла дружина фермера заявляє про загрозу її життю. А провину підсудних підтверджує впізнання потерпілими та речові докази – ті самі гільзи від травматичної зброї.

Потерпіла Марія Г. підтримала прокурора та свого представника. Вона раптом почала говорити до підсудних: «Покайтесь… Ви не викрутитесь!.. Не буде вам волі!..»

Адвокати підсудних заперечували: мовляв, ризики, про які говорить прокурор – надумані, а слідство не має переконливих доказів провини підсудних.

Слід зазначити, що потерпілі дружина та дочка вбитого впізнали підсудних по очах, бровах і голосах. Причому одразу після злочину, при очному впізнанні потерпілі нікого не впізнали. А впізнали через приблизно півроку, по фотографіях і записах. «Фотографію мого онука взяли з чужого весілля, на ній він майже в профіль…» – розповіла автору бабуся підсудного П., того, кого звинувачують в спричиненні смертельного ножового поранення. «Мій онук – шульга, а удар ножем, згідно матеріалів слідства, було нанесено правицею», – додала старенька.

Після представників слово отримали підсудні. Підсудний К. обурювався: мовляв, про які ризики для розслідування торочить прокурор? «Я не розумію, що то за ризики. Нехай прокурор пояснить, якщо сам розуміє, що читає!» – гарячкував молодик.

Підсудний П. заявив, що не бачить ніяких ризиків для слідства в тому, щоб випустити його на волю: «Я півроку слухняно ходив на слідчі дії до поліції, з’являвся на допити. І при цьому ніяк не впливав на учасників процесу, нікого не лякав, нікому не погрожував. Не пробував тікати…»

Підсудний Б. звернувся до потерпілої. Він сказав, що співчуває її втраті. «Я віруючий, і я знаю, що таке каяття. Але я того не робив і без поняття, хто те зробив. Але я знаю, що буде суд божий, і все з’ясується!»

Суд став на бік обвинувачення і продовжив підсудним термін перебування під вартою.

Наступне засідання суду очікується на кінець серпня.