Освіта для особливих дітей в Кам’янському стає доступнішою

Освіта для особливих дітей в Кам’янському стає доступнішою

Нові об’єкти для дітей з особливими освітніми потребами відкриваються в Кам’янському. Тепер в кожному районі міста є інклюзивно-ресурсний центр.

Автор: Валентин Фіголь.

Новий ІРЦ на БАМі

Третій інклюзивно-ресурсний центр «Світ дитинства» відкрився до Дня міста в Південному районі. Він розташований по вулиці: Дунайська, 35. З ініціативи міського голови Андрія Білоусова був виконаний капітальний ремонт приміщень.

Інклюзивна освіта – це коли дітей з особливостями розвитку вчать в шкільних колективах разом з іншими дітьми. Звичайно, їм створюють особливі умови для перебування в школі, з урахуванням їхніх особливостей. Відповідно коригується і навчальна програма.

Головна мета інклюзії – це створити умови, в яких ніхто в суспільстві не відчував би себе неповноцінним, «не таким», нагадала Юлія Попова, представниця гуманітарного департаменту Кам’янського.

На базі центру діти з особливими освітніми потребами отримуватимуть якісну освіту, психолого-педагогічне та корекційно-розвиваючий супровід кваліфікованих фахівців. У приміщенні створені всі умови для ефективної роботи з дітьми, кабінети оснащені новими меблями та обладнанням. Установа зможе обслуговувати більше 12 тисяч дітей віком від 2 до 18 років. На сьогоднішній день на обліку в ІРЦ перебуває 336 дітей.

Зараз в Кам’янському діють 75 інклюзивних класів в 23 школах. Щоб отримати інклюзивні послуги, батькам дітей з особливостями розвитку слід звернутись до директора найближчої до місця проживання школи.

Спеціально навчені фахівці розроблять для особливої дитини індивідуальну учбову програму, допоможуть шкільним педагогам організувати процес навчання таких школярів. Адже інклюзивні класи – це класи зі спеціальним обладнанням для особливих дітей.

«Гармонія» і арт-терапія

Також міський голова Андрій Білоусов відгукнувся на прохання представників ГО «Радість жити» і на базі спеціальної школи «Гармонія» відкрили майстерню для гурткової роботи дітей з особливими потребами. Тут діти з інвалідністю з усього міста зможуть займатися творчою роботою і повною мірою розвивати свої здібності.

У приміщенні виконали капітальний ремонт, закупили нові меблі та обладнання. «Я вітаю всіх з нашим спільним святом – Днем міста, і з відкриттям цих важливих об’єктів, які дозволять забезпечити всім дітям рівний доступ до якісної освіти», – сказав міський голова.