Собаки як індикатор цивілізованості людей в Кам’янському

Собаки як індикатор цивілізованості людей в Кам’янському

Конфлікти через безпритульних тварин часто розділяють людей на ворожі табори «зоошизи» та «живодерів». Тварини, тимчасом, по-своєму адаптуються до життя в соціумі, часто подаючи людям приклад успішної соціалізації.

Автор: Валентин Фіголь.

Ми вже і не уявляємо вулиць Кам’янського без собак та котів. Вони гуляють, де хочуть: на центральних проспектах та у дворах, в крамницях та офісах. Коти поводяться тихо, ні до кого не лізуть – отже, найбільше уваги припадає саме безпритульним собакам.

Днями в соцмережі мешканці Кам’янського гаряче обговорювали чергову конфліктну ситуацію, що виникла на Соцмісті через тварин. Ситуація така. Ходить дворами жінка, риється в сміттєвих контейнерах. За нею ходить зграя собак – 5-6 доволі міцних особин. Собаки поводяться агресивно: нападають на інших собак і котів, гавкають на людей. Коли місцеві мешканці намагаються звертатись до жінки, за якою ходять собаки – та у відповідь тільки лається.

«Що робити?» – питають люди. І справді, що можна зробити в цій ситуації?

З точки зору закону, ситуація виглядає так. Якщо собаки свійські – власник має вигулювати їх на повідках і в намордниках. За порушення цієї вимоги власника може бути оштрафовано. Але це теорія. А на практиці жінка на всі претензії відповідає: «Це не мої собаки, нічого не знаю!..» А що тварини бігають за нею – так на те вони й безпритульні, щоб гуляти на волі…

Якщо тварини безпритульні – з ними треба поводитись згідно міської Програми регулювання чисельності бездомних тварин, прийнятої нещодавно міською радою.

В Програмі сказано, що безпритульних тварин треба ловити, стерилізувати, вакцинувати і повертати на місце вилову. Агресивних та хворих тварин вилучати і тримати в притулку, який тільки колись буде збудований на вулиці Широкій.

Отже, якщо діяти по закону, то мешканцям, яких турбують безпритульні тварини, слід звертатись до міської служби поводження з тваринами, яка сьогодні розташована за адресою: вул. Долматова, 9а. Фахівці служби переловлять собак і визначаться – кого з них після відповідних процедур залишать в пункті перетримки, а кого випустять на волю. Як свідчить практика, після стерилізації собаки не є такими агресивними – нема мотивації конкурувати…

Проблему співіснування людей і тварин в місті мешканці активно обговорюють більше десятка років. На жаль, доводиться констатувати: більшість людей і досі бачить проблему лише в тому, що тварини їм заважають на вулиці. А про відповідальність людини за долю сусідів по екосистемі думають, переважно, ті, кого більшість зневажливо дражнить «зоошизою».

Втім, позиція зоозахисників щодо «ми відповідальні за тих, кого приручили» поступово оволодіває масами. Люди в цивілізованому світі відзначають Міжнародний день захисту тварин 4 жовтня. В цей день зоозахисники нагадують людям про екологічний баланс та права інших істот на життя.

«Служба порятунку закликає людей свідомо ставитись до нашого з вами навколишнього середовища! Ми просимо кожного піклуватися про братів наших менших не лише в цей день! Пам’ятайте, їм також потрібна турбота, ласка і ваша любов», – з такою відозвою звернувся до мешканців Кам’янського командир місцевих рятувальників Володимир Ярема. Рятувальники, до речі, сьогодні теж мають чималий клопіт з тваринами. З початку року співробітники пожежно-рятувальних підрозділів міста здійснили близько півсотні виїздів на виклики, пов’язані із наданням допомоги у різних нестандартних ситуаціях тваринам – це коти, собаки, коні, їжаки, кози, птахи та навіть плазуни.

Тварини, тимчасом, теж адаптуються до життя в місті. Собаки, наприклад, навчаються переходити автомобільні дороги по людським правилам – на зелене світло.