Як одягатися в мороз, щоб не мерзнути на вулиці мешканцям Кам’янського

Як одягатися в мороз, щоб не мерзнути на вулиці мешканцям Кам’янського

В цій публікації автор резюмував рекомендації місцевих туристів та рятувальників, поради учасників українських антарктичних експедицій та власний багаторічний досвід тривалих зимових подорожей і прогулянок.

Автор: Валентин Фіголь.

Найнебезпечніше в холодну погоду – змокріти, бо волога поверхня дуже активно віддає тепло, і організм переохолоджується, акцентують фахівці медцентру здоров’я та медицини спорту Кам’янського.

Отже, як правильно вбиратись у морозну погоду? Є низка правил, вони залишаються однаковими для всіх деталей екіпіровки:

– Пам’ятайте про комфорт. Переконайтеся, що ніщо не сковує, не обмежує рухливість, не тисне і не натирає.

– Купуйте речі за розміром. Якщо між тілом і тканиною виявилося занадто багато місця, туди потрапить вітер, і ніякий светр не зарадить. У зворотній ситуації – прошарку не буде зовсім, що теж знизить функцію збереження тепла.

– Позбавтеся від зайвої ваги. Всі елементи амуніції повинні бути легкими, але міцними. Цього допоможуть домогтися нові технологічні тканини. Натуральне хутро – це може бути гарно, але не завжди практично.

– Звертайте увагу на вологостійкість як взуття, так і одягу. Промокнути в мороз – це перший крок до хвороби. Слідкуйте за тим, щоб кожна частина вашого тіла була захищена від вітру і снігу.

Тепер поговоримо докладніше про кожну деталь екіпіровки.

Термобілизна. Нижня білизна вбирає піт і відводить вологу від тіла, при цьому швидко висихає. Така властивість захищає від звичайного явища – мокрої спини під час фізичних навантажень. Білизна складається з двох шарів: один зберігає тепло, другий – позбавляється від вогкості.

За способом плетіння тканини можна розділити термобілизну на повсякденну і призначену для спорту. У другому варіанті є зони, які виконані відповідним чином під кожну конкретну частину тіла.

Штани. Тканина повинна гарантувати захист від вітру і вологи, зігрівати, але мати вентиляцію, щоб ноги моментально не потіли, коли ви заходите в приміщення. Це такі матеріали як поліамід, мембранне полотно та інші синтетичні новинки текстилю. Важливі гумки у гомілок – вони можуть бути у вигляді гетр, які захищають від попадання снігу в штанини. Гарним доповненням стануть підтяжки. Вони не будуть сковувати рухи, але гарантують, що ваш поперек не буде оголений навіть під час активних рухів. Для спортивних моделей характерні більш щільні вставки, наприклад, в зоні колін. Вони захищають суглоби від падінь.

Куртка. Знайдіть оптимальний баланс між функціональністю і дизайном. Для піших прогулянок з дітьми, для активного відпочинку і спорту підійдуть пуховики. Вони використовують мембранну тканину, яка відводить вологу від тіла, зберігає тепло і володіє непромокальними властивостями. Манжети тримаються на гумці, що щільно прилягає – це захищає від проникнення снігу. Вибирайте влаговідштовхуючу тканину. Для зимових прогулянок це має важливе значення: куртка навіть під час снігопаду не буде промокати.

Взуття. Зверніть увагу на розмір. Пара повинна легко вдягатися на вовняний носок. У такому положенні не тиснути і комфортно сидіти на нозі. Важлива і ширина колодки – занадто вузькі виглядають елегантніше, але зате реально збільшують шанс замерзнути. Скована нерухома стопа набагато сильніше схильна до замерзання, ніж та, що має місце для руху. Товщина і матеріал підошви забезпечать захист від вогкої землі і снігу.

Висота чобіт повинна з одного боку стати перепоною від попадання води, а з іншого – не заважати рухливості, тобто дозволяти нозі легко згинатися. Матеріал, з якого зроблене взуття, повинен відповідати призначенню. Пам’ятайте про те, що сучасні синтетичні тканини краще підходять для спорту, тоді як природна шерсть ефективніше зберігає тепло при довгих прогулянках і природно дезодорує черевики зсередини.

Шапка. Вона повинна бути двошаровою, найкраще – з вовни або хутра. Актуальними є вушанки, вони не вийшли з моди і є найбільш теплими.

Шарф. Замість традиційного кашне багато хто воліє в’язані манішки – вони щільно охоплюють шию і прикривають груди. Ніколи не перестануть бути затребуваними пухові хустки. Вони будуть зігрівати навіть у найлютіші морози.

Рукавички. Презентабельна шкіра часто на ділі виявляється вельми непрактичною. Віддайте перевагу дутим синтетичним варіантам або рукавицям. Вони добрі тим, що в них зручно грати в сніжки і ліпити сніговика – вони не промокнуть. В рукавицях руки мерзнуть менше, ніж у рукавичках, де кожен палець окремо.

Шкарпетки. Ця деталь нижньої білизни різноманітна. Існують спеціальні товари для зимового спорту і класичні моделі: тонкі звичайні і утеплені. Вибирайте виріб, орієнтуючись на погодні умови. Чим морозніше за вікном – тим щільніше шкарпетки.

Балаклава. Чорна ганчіркова маска з прорізами для очей потрібна не тільки бандитам, а й спортсменам. Кожен любитель швидкості при низьких температурах знає, як замерзає шкіра обличчя. Ця деталь гардеробу захистить від пронизливого вітру.

Окуляри. Чим сильніше сонце відбивається від снігу, тим вище шанси втратити задоволення денної прогулянки. Є навіть такий розлад зору, як «снігова сліпота». Темні окуляри допоможуть не втратити зір.

Косметика, яка допоможе захиститися від морозу: гігієнічна помада і спеціальний крем для обличчя.

Найліпше, наголошують фахівці, в холодну погоду вбиратися в багато шарів одягу. Особливо це актуально в місті, де людина зазнає перепадів температур, заходячи й виходячи з приміщень. Найчастіше людина застуджується саме від різких перепадів температури.