Обговорювати громадою наміри заводів-забруднювачів планує самоврядування Кам’янського

Обговорювати громадою наміри заводів-забруднювачів планує самоврядування Кам’янського

Положення про громадські слухання для обговорення намірів потенційних та діючих забруднювачів довкілля планує розробити міська рада Кам’янського.

Автор: Валентин Фіголь.

Намір міського самоврядування влаштовувати з власної ініціативи громадські слухання з питань охорони довкілля озвучив Юрій Лисяк, заступник директора департаменту охорони довкілля Кам’янського.

Департамент, за словами Ю. Лисяка, отримав листа з облдержадміністрації. ОДА рекомендує міському самоврядуванню самому ініціювати громадські слухання з обговорення намірів заводів-забруднювачів зробити якусь реконструкцію. Так, цьогоріч такі наміри реконструювати виробництво мають ДМК та Дніпровський коксохімічний завод.

Юрій Лисяк

Зокрема, ДМК планує реконструювати агломераційне та доменне виробництво – найбільші в місті джерела забруднюючих викидів.

«Громадське обговорення намірів реконструкції повинні влаштовувати самі забруднювачі, – пояснив Ю. Лисяк. – Але вони хитрують: то оголосять дату та місце проведення, то поміняють, то скасують… А так ми самі будемо ініціювати слухання і проводити їх».

Отже, департаментом охорони довкілля розроблено проект Положення про громадські слухання з екологічних питань в Кам’янському. Проект має бути затверджено міською радою, тож зараз його вивчатимуть депутати перед розглядом на лютневій сесії.

Майбутня сесія розгляне ще одне екологічне питання: затвердить Програму розвитку КП «Екосервіс». Підприємство буде опікуватись міською системою екологічного моніторингу. Зараз існуючі пости, де встановлене обладнання для контролю за викидами в атмосферу, проходять ревізію, за результатами якої буде дооснащення необхідним обладнанням. Система екомоніторингу має запрацювати в березні-квітні 2021 року, зазначив Ю. Лисяк.