В Україні спростили зміну мобільного оператора зі збереженням номера

В Україні спростили зміну мобільного оператора зі збереженням номера

Спрощена процедура зміни мобільного оператора зі збереженням номера телефону запрацює з 1 грудня 2021 року. Мінцифри активно підтримувала її впровадження, адже це забезпечить зручний перехід між компаніями та покращить користувацький досвід абонентів, повідомили в Уряді.

Послугу з перенесення абонентських номерів в Україні почали надавати із 1 травня 2019 року. За майже 2 роки операторам надійшло близько 200 тис. офіційних звернень, але 40% заявникам відмовили. На заваді стала бюрократизованість процесів. Також важливо, що кожного року мобільних операторів залишають більше 7 млн користувачів, частина з яких потенційно могла б скористатися цією послугою.

Нова процедура значно полегшить життя абонента, який хоче залишити свій номер телефону, але змінити мобільного оператора:

– Номер перенесуть оперативніше: максимум за 1 день, а не за 3-4.

– Абонент має звернутися до одного – нового оператора, а не до двох, як було раніше. Договір з колишньою компанією розірветься автоматично.

– Користувачі без контракту тепер зможуть залишити свій номер під час зміни оператора за спрощеним порядком — реєстрація в попереднього оператора не потрібна.

Міністерство юстиції України 5 квітня зареєструвало зміни, які розробляла Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку. Очікується, що новий порядок призведе до зростання конкуренції між мобільними операторами та стимулюватиме до поліпшення якості послуг, які отримують українці.