Яких цін на газ чекати мешканцям Кам’янського

Яких цін на газ чекати мешканцям Кам’янського

Вартість газу з квітня регулюватиметься тільки ринковими умовами, нагадують фахівці Федерації роботодавців нафтогазової галузі України.

Відтепер споживач може домовитися з продавцем про ціну газу на рік вперед.

Автор: Валентин Фіголь.

Річна ціна – базова

Вже з травня в Україні повинні запрацювати фіксовані тарифні плани на 12 місяців вперед, сказано в прес-релізі  Федерації роботодавців нафтогазової галузі.

З квітня газопостачальні компанії більше не обмежуються в формуванні ціни – граничну ціну на газ в 6,99 гривень за кубометр скасовано.

За даними інформаційно-консультаційного центру ГазПравда, більшість постачальників на квітень заявили ті ж 6,99 грн за кубометр. Є дорожче й дешевше – від 6,7 до 8,85 грн.

«Це сьогодні не ринкова ціна на газ. Але постачальники готові до збитків, щоб закріпитися на цьому ринку, бути представленими своїми пропозиціями. Ми готові і свідомо йдемо на це», – говорить генеральний директор газопостачальної компанії ETG.UA Володимир Швидкий.

Ціну на газ на рік вперед українці знатимуть вже в кінці квітня. Планується, що з 1 травня всіх споживачів автоматично переведуть на базові річні ціни. Кожен з постачальників зафіксує їх на наступні 12 місяців, що дозволить уникнути сезонних коливань.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила дію річних цін на газ з 1 травня 2021 року. Відповідне рішення комісія прийняла на засіданні 7 квітня.

«Рішення найважливіше. Це позбавить ринок від турбулентності», – прокоментував рішення голова НКРЕКУ Валерій Тарасюк.

Річний продукт буде діяти з 1 травня 2021 по 30 квітня 2022 року. В період дії річного контракту ціну можна буде міняти тільки в сторону зменшення.

Оголосити річну ціну на газ постачальники мають до 25 квітня 2021 року.

Страховка для споживачів

Річна ціна – своєрідна страховка для споживачів ринку газу, за словами голови правління НАК “Нафтогаз України” Андрія Коболєва.

За бажанням, споживач зможе в будь-який момент змінити постачальника газу або перейти на інші продукти – місячні або сезонні. Однак базовими будуть саме річні.

В конкурентній боротьбі за споживача постачальники можуть підготувати нові цікаві пропозиції, наприклад, сезонні.

«Наше завдання – зробити так, щоб цими тарифними планами покрити всі потреби наших клієнтів. Вони дуже різноманітні. Хтось хоче заздалегідь платити. Хтось хоче 1 \ 12, хтось хоче щомісяця після закінчення місяця. Буде феєрверк на ринку з точки зору і кількості постачальників, і продуктів», – переконаний директор департаменту «Роздрібний бізнес» групи «Нафтогаз» Максим Рабинович.

Про переваги річного тарифу говорить досвід тих споживачів, які підписали відповідні контракти з Нафтогазом в серпні минулого року. Таких в Україні було відносно небагато – всього кілька десятків тисяч домогосподарств. Проте саме ці споживачі досі отримували газ за ціною 4,73 грн за кубометр. Взимку деякі газсбути виставляли ціну, яка була в два рази вище…

«Ціну, яку виставляли останні три місяці деякі газсбути, ніяк не можна назвати ринковою. Ринкова ціна – результат конкуренції. А коли постачальник, використовуючи своє монопольне становище, продає на 2-2,5 гривні за кубометр дорожче, ніж конкуренти, і дорожче, ніж середньозважена ціна, – це вже не ринок. З точки зору конкурентного законодавства це – ознака зловживання власним монопольним становищем», – писав на початку весни голова Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Олексій Хмельницький.

Право вибору

Створення для споживачів вибору газових продуктів, включаючи контракти з фіксованою ціною, є необхідним кроком для українського газового ринку – така позиція МВФ з цього питання.

«Досягнуто значного прогресу, але досить функціональний ринок побутового газу ще не створений. Надання домогосподарствам вибору між широким асортиментом продуктів, включаючи контракти з фіксованою ціною, є одним з багатьох необхідних заходів», – зазначив в інтерв’ю Інтерфакс-Україна глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман.

«Є і буде значна частина українського населення, яка не може покрити витрати на газ, тепло, гарячу воду і електроенергію. Найефективніший спосіб підтримати ці домогосподарства – ідентифікувати їх і надати їм фінансову підтримку через бюджет, щоб вони могли оплатити власні комунальні рахунки», – зазначив Й. Люнгман.

Нагально вимагає врегулювання, на переконання експертів ФРНГ, відділення регіональних газсбутів (продавців газу) від облгазів (операторів газорозподільних мереж). Побутові споживачі позбавлені можливості передати свої дані обраному постачальнику, а відсутність доступу інших постачальників до цієї інформації не дає їм можливості формувати індивідуальні пропозиції.

Крім того, споживачі, які вирішили змінити продавця газу, часто скаржаться на зловживання з боку облгазів. На споживачів тиснуть через нарахування заборгованості за температурними коефіцієнтами заднім числом, відключення або загрози відключення за незначні формальні невідповідності технічного характеру тощо.

При будь-якому тиску в зв’язку зі зміною постачальника варто скаржитися в НКРЕКП, рекомендують фахівці ФРНГ. На їх переконання, для успішної конкуренції на ринку всі компанії повинні мати рівний доступ до труби і бази споживачів.