З липня в Україні розпочнуть роботу мобільні команди з надання психіатричної допомоги

З липня в Україні розпочнуть роботу мобільні команди з надання психіатричної допомоги

У Програмі медичних гарантій-2021 впроваджується новий пакет – “Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами”. Він почне діяти з 1 липня. Про це повідомили в Уряді.

Ця послуга наблизить психіатричну допомогу до пацієнта. Він зможе отримати її вдома після завершення гострого перебігу хвороби. Мобільна мультидисциплінарна команда виїжджатиме до пацієнта і надаватиме йому допомогу за місцем перебування відповідно до індивідуального плану лікування, складеного у співпраці з пацієнтом. Щоб отримати послуги за цим пакетом, необхідно мати направлення сімейного лікаря, педіатра, з якими підписано декларацію, або ж направлення лікаря-психіатра чи лікаря-психіатра дитячого.

Безоплатними для пацієнта будуть такі медичні послуги:

  • психіатричний огляд та допомога;
  • індивідуальний план лікування і реабілітації – із залученням самого пацієнта або його законного представника;
  • проведення необхідних психодіагностичних тестів в динаміці;
  • контроль за станом пацієнта, амбулаторні візити до одужання або стійкої ремісії.

Родичі або законні представники особи з розладами психіки та поведінки можуть розраховувати на психологічну підтримку медиків мобільної бригади.  Їх навчать технікам самодопомоги та методам психологічної підтримки.

Мобільна команда також визначатиме потребу у фармакотерапії, призначатиме медикаментозне лікування, за потреби, направлятиме на стаціонарне лікування або на отримання  паліативної допомоги.