Освітяни, залучені до ЗНО, зможуть щепитись від COVID-19 у першу чергу

Освітяни, залучені до ЗНО, зможуть щепитись від COVID-19 у першу чергу

Залучених до проведення ЗНО-2021 працівників освіти, за їхнім бажанням, щеплюватимуть проти COVID-19 вакциною CoronaVac, яка надійшла до України 25 березня, повідомляють у ДніпроОДА.

“Ковід – ковідом, але життя продовжується. Нам треба проводити зовнішнє незалежне оцінювання. Аби наші діти закінчували школи, вступали до університетів, реалізовували свої мрії. Тому для нас ЗНО є дуже важливим процесом. Відповідно наш обов’язок захистити тих, хто залучений до проведення оцінювання. Тому закликаємо освітян вакцинуватися і бути в безпеці”, – зазначив Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

“Проведення зовнішнього незалежного оцінювання з дотриманням заходів безпеки є важливим та необхідним етапом для початку вступної кампанії 2021 року. Дякую своїм колегам з Міністерства охорони здоров’я за те, що підтримали позицію щодо першочергової вакцинації освітян та працівників, які залучені до проведення ЗНО. Хочу наголосити, що вакцинування відбуватиметься добровільно. Наше основне завдання – організація безпечних умов для проходження тестування”, – зауважив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Освітян вакцинуватимуть організовано мобільні бригади з імунізації. За координацію процесів, формування списків охочих вакцинуватись та планування графіку виїздів відповідають регіональні координатори з вакцинації. Працівники освіти, які залучені до ЗНО та мають бажання щепитися, можуть звертатися до структурних підрозділів з питань освіти обласних державних адміністрацій. Вони, своєю чергою, узагальнять списки та передадуть їх регіональним координаторам з вакцинації для подальшого детального планування.

Через 28 днів після введення першої дози працівників сфери освіти, які матимуть бажання щеплюватися, вакцинують другою дозою з цієї ж партії вакцин CoronaVac. Тобто за кожним щепленим першою дозою буде зарезервована друга доза із цієї ж партії.

Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання розпочнеться 21 травня й триватиме до 15 червня.

Крім працівників, залучених до ЗНО, першою партією вакцини CoronaVac щеплюватимуть маломобільні групи населення, і тих, хто за ними доглядає. А ще олімпійців і паралімпійців, які представлятимуть Україну на змаганнях в Токіо у 2021 році. Співробітників патрульної поліції й Державної міграційної служби.

Нагадуємо, що перша партія у 200 тис доз вакцини CoronaVac китайської компанії Sinovac Biotech надійшла в Україну 25 березня і проходила лабораторний контроль до 10 квітня. Україна має контракт на отримання 1,9 млн доз цієї вакцини.

CoronaVac – це інактивована вакцина в однодозних флаконах. Для повної імунізації від COVID-19 потрібно дві дози вакцини, інтервал введення яких становить 14-28 днів.

Дізнайтеся більше про вакцинацію від COVID-19 на сайті vaccination.covid19.gov.ua та за телефоном контакт-центру 0 800 60 20 19.