Усі області України порушують мовний закон

Усі області України порушують мовний закон

За І квартал цього року, за три місяці дії мовного закону, до Уповноваженого із захисту державної мови щодо порушення мовного законодавства у різних сферах суспільного життя надійшло 1 129 повідомлень громадян. В той час, як у IV кварталі 2020 року таких повідомлень надійшло майже в 10 разів менше – лише 144.

Про це повідомила пресслужба мовного омбудсмена Тараса Кременя.

“Збільшення кількості звернень громадян пов’язане, насамперед, із тим, що з 16 січня 2021 року набула чинності 30 стаття мовного закону, якою передбачений повний перехід сфери обслуговування на державну мову. Також почав діяти наш сайт, завдяки якому громадяни можуть подати звернення чи скаргу, заповнивши відповідну електронну форму”, – зазначив Тарас Кремінь.

Щодо порушення прав на отримання інформації та послуг українською мовою найбільше громадян звернулося з Києва (327) та Київської області (120), зі Львівської області – 108 громадян, які переважно фіксують порушення в інших областях, з Харківської – 99, Одеської – 49, Дніпропетровської – 41, Чернігівської – 35, Запорізької – 23, Полтавської – 21, Донецької – 17, Луганської – 14, Вінницької – 13, Івано-Франківської – 12, Миколаївської та Чернівецької – по 11, Черкаської, Херсонської та Волинської – по 8 звернень. Найменша кількість звернень надійшла з Житомирської області – 2, Рівненської – 5, Сумської – 6, по 7 звернень надіслали мешканці Хмельницької, Тернопільської, Кіровоградської, Закарпатської областей. В інших зверненнях не встановлений регіон заявника.

“Загалом же, у першому кварталі 2021 року порушення мовного закону зафіксовані в усіх областях України”, – зауважив Тарас Кремінь.

Найбільш масовими є повідомлення щодо відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та вебсайтів про надання послуг державною мовою – 446. Кожному із власників вебсайтів надіслано листи з вимогами усунути порушення. Переважна більшість власників їх усунула.

На порушення своїх прав на отримання інформації та послуг державною мовою у маленьких крамничках і відомих торговельних мережах, а також у аптеках, салонах краси, спортивних залах, ресторанах і кав’ярнях поскаржилися 249 громадян з різних регіонів України.

Стабільно високою – практично десята частина усіх звернень, стосується порушення мовного законодавства посадовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування Одеської, Харківської, Миколаївської, Черкаської, Київської, Запорізької областей.

За результатами розгляду звернень, у яких громадяни заявили про грубе порушення їх прав на отримання послуг державною мовою, Уповноваженим прийнято рішення про здійснення заходів державного контролю за застосуванням державної мови.

“Зпочатку цього року вже розпочато 35 заходів державного контролю, тоді як у минулому році таких заходів було здійснено 22. Попри те, що ми продовжуємо фіксувати порушення Закону, варто констатувати, що української, зокрема і у сфері обслуговування, стає дедалі більше”, – наголосив Уповноважений