Довгий ковід – нова загроза здоров’ю мешканців Кам’янського

Довгий ковід – нова загроза здоров’ю мешканців Кам’янського

Загрозу тяжких наслідків від коронавірусної інфекції рік тому багато людей вважали перебільшеною. Сьогодні, коли в Кам’янському перехворіли 6 000 мешканців та померли 227, наслідки ковідної хвороби тривожать дедалі більше.

Автор: Валентин Фіголь.

Сьогодні в Кам’янському майже кожна родина має власний досвід зіткнення з хворобою чи навіть смертю від ковіду серед родичів, друзів та знайомих. Тому проблема так званого «довгого ковіду» – ускладнень після інфекції, набуває актуальності з кожним новим хворим. Адже затягнута неміч завдає клопоту не лише хворому, а й оточуючим.

Летальність від коронавірусу, хоч і перевищує смертність від грипу, на перший погляди не видається аж такою вражаючою: в 2020 вона становила 1,7%, а в 2021 – 2,3%. Але абсолютні цифри померлих  – понад 45 тисяч українців з початку пандемії.

Багато хто схильний закривати очі на епідемію: не носити маску, начхати на соціальну дистанцію. Водночас соцмережі переповнені скаргами колишніх пацієнтів-ковідників. Перелік скарг вражає фахівців: від сердцевої недостатності та нападів артриту до панічних атак та безсоння…

Довгий ковід – нова загроза здоров’ю мешканців Кам’янського - ФОТО
Олександр Макуха

«Якщо вже захворів, то вся надія, на лікарів і на власний імунітет. Тобто на сили свого організму: впорається – не впорається, – пише психолог з Дніпра Олександр Макуха в публікації про психологічні капкани ковіду. – І людина починає думати: «А що, як не впорається?..» І ось тут виникає відчуття, що ти зі своєю хворобою залишився один на один. Починаються страхи. Може виникнути паніка. А страх і / або паніка самі по собі можуть позбавляти життєвих сил крутіше будь-якого вірусу, і сильно послаблюють в боротьбі з хворобою».

Пан Олександр нещодавно перехворів на ковід – отже, поділився і власними враженнями. Сам він досі відчуває втрату нюху та слабкість і роздратування…

В наукових журналах ще торік запровадили термін «довгий ковід», щоб описати те, що відбувається з перехворілими на коронавірус. А що ж з ними відбувається, детально описує звіт міжнародної групи експертів.

У США, наприклад, з майже 500 обстежених осіб, котрі видужали від ковіду, третина повідомила про появу нових неприємних симптомів, або погіршення старих. Серед найбільш частих симптомів були задишка, кашель, втрати запаху чи смаку.

Довгий ковід – нова загроза здоров’ю мешканців Кам’янського - ФОТОПодібне дослідження проводили і в Європі. На ускладнення після перенесеного ковіду скаржилося вже 87% експацієнтів.

Втому реєстрували у половини, біль в суглобах – у чверті обстежених, а в кожного п’ятого боліло в грудях.

Третина пацієнтів мали депресивні розлади, тривогу, порушення сну та інші психологічні проблеми.

Ризик отримати ускладнення після ковіду, як пишуть експерти, більший для жінок – надто, коли мова про психічні розлади.

Небезпека довгого ковіду вища для людей, хворих на діабет, ожиріння, хронічні хвороби серця та нирок. Фактори ризику ускладнень після ковіду – ті самі, що обумовлюють важкий перебіг хвороби з ускладненнями.

Причина довгого ковіду, як вважають фахівці – ушкодження в організмі, які залишив після себе вірус.

Довгий ковід – нова загроза здоров’ю мешканців Кам’янського - ФОТО

Медики рекомендують пам’ятати: якщо ви відчуваєте, що після ковіду не можете ніяк повернути собі гарне самопочуття, то це хоч і неприємно, але цілком типово. Не слухайте тих, хто мінімізує, або заперечує ваші страждання. Звертайтесь по допомогу виключно до професіоналів.

Бути уважним до себе і довіряти своєму організму рекомендує і психолог Макуха. Виконувати рекомендації лікарів. Не займатися самолікуванням. І не втрачати оптимізм.