ТОП музеїв Дніпропетровщини, відкритих у незалежній Україні

ТОП музеїв Дніпропетровщини, відкритих у незалежній Україні

На Дніпропетровщині за роки незалежності відкривалися цікаві та сучасні музеї. Там зібрані шедеври живопису та літератури, незвичні ретро-автомобілі. А ще – пам’ять про найбуремніші часи АТО/ООС і Голокост. Добірка «наймолодших» музеїв області – в серії матеріалів від ДніпроОДА до 30-ї річниці незалежності України. 

«Усі три десятиліття незалежності України область продовжувала зберігати історичну спадщину. Найдієвіший спосіб – створення музеїв», – зазначила начальниця управління культури, туризму, національностей та релігій Дніпропетровської ОДА Наталія Першина. 

Дніпровський Музей АТО – 2016 рік 

Історія першого в Україні Музею АТО почалася з вуличної експозиції «Шляхами Донбасу». Прострелені дорожні вказівники, БТР, зенітка, башта танку, потрощені автівки. Всі експонати привезені бійцями та волонтерами. На усіх – руйнівний слід війни.

У січні 2017-го відкрили внутрішню виставку. Вона поділена на три зони та налічує тисячі експонатів. Наприклад, інструменти медиків, одяг капеланів, шеврони добровольців, дитячі малюнки, фото військових кореспондентів.  Одна з локацій – мультимедійна. Там показують документальні фільми.

«Боротьба за незалежність України триває. Саме про це Музей АТО. А ще про громадянську відповідальність в історичному моменті кожного з нас,  – розповів керівник Музею АТО Вадим Якушенко. – Музей присвячений людині, її місцю і діям в умовах війни». 

Музей АТО відкритий з вівторка до п’ятниці – з 10:00 до 19:00, у суботу та неділю – з 10:00 до 18:00. Адреса: м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 16. Вхід вільний.

 

Музей українського живопису – 2013 рік 

Основа його музейних фондів – понад 5 тис художніх творів. Це живопис, графіка, художня емаль та скульптура. Творчий простір – на трьох поверхах. А ще там є майстерні та Сад скульптур.

Музей працює: середа – неділя з 11:00 до 19:00. Понеділок та вівторок – вихідні. Адреса: м. Дніпро, Троїцька Площа, 5а (біля Троїцького собору).

 

Музей «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» – 2012 рік 

Музей Пам’яті – третій у світі за величиною меморіальний комплекс, присвячений Голокосту. В Україні – найбільший.

Окрім вітрин із експонатами, в залах є мультимедійні інсталяції, голограми, транслюються відео- й аудіозаписи.

Одна з найемоційніших частин музею – діорама «Бабин Яр. Бабині Яри України». У ній зібрані речі євреїв, їхні історії, нацистські накази та зафільмовані кадри розстрілів.

Адреса музею: вул. Шолом-Алейхема, 4/26. Відкритий для відвідування – у вівторок, четвер, неділю, з 10:00 до 19:00.

 

Технічний музей «Машини часу» – 2014 рік 

Музей ретро-автомобілів «Машини часу» цьогоріч відсвяткував 7-річчя. Там зібрали більш ніж півсотні автомобілів різних країн та епох. Зокрема, американські вінтажні автівки. Найбільша увага – дрібницям. Є фрагмент вулиці з бензоколонкою, автоматом «газ-вода», телефонною будкою.

«Вже сім років діти й дорослі відвідують наш музей. В середньому до 20 тис людей на рік, – сказав засновник музею Михайло Прудніков. – Скажу, що незалежна Україна сформувала мережу сучасних музеїв. Більш  інтерактивних та креативних».  

У вересні 2020 музей поповнився інтерактивним експонатом «3D KABINKA». Це справжня кабінка Дніпровської канатної дороги. У ній відвідувачам пропонують віртуально «помандрувати» канаткою в  VR-шоломі.

Адреса: вул. Мандриківська, 44. Працює пн-пт: 10:00-18:00; сб-нд: 10:00-19:00. Без перерв і вихідних.

 

Музей «Літературне Придніпров’я» – 1998 рік

Молодий музей, розташований в одній з найстаріших будівель Дніпра. Він – один із шести філіалів Дніпропетровського національного історичного музею ім. Дмитра Яворницького.

Тут проводять щонайменше 20-25 виставок на рік. А ще до 70-ти різноманітних науково-просвітницьких заходів. Організовують літературні та музичні вечори, зустрічі з письменниками, презентації книг і творчих проєктів.

Адреса музею: м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 64. Графік роботи: 10:00-16:30. Вихідні: понеділок і четвер.

 

Музей історії Дніпра – 2020 рік

Найновіший та найсучасніший. Музей розташований у Будинку губернатора. Налічує 5 експозиційних залів. Кожний висвітлює певну сферу міського життя. Зокрема, архітектуру, культуру, суспільство, торгівлю.  Окремий простір – «Дніпро, мости, пороги».

В експозиції музею використовуються інтерактивні технології. На стіни проєктуються фільми. Спеціально «оживили» старі фотографії Олександра Поля з родиною, великої повені початку ХХ століття, будинків Катеринослава.

Адреса музею: м. Дніпро, вул. Воскресенська, 14. Він працює з 10:00 до 18:00. Вихідний – понеділок.