Навчальний рік та коронавірус в Україні: сценарії навчання та вакцинація вчителів

Навчальний рік та коронавірус в Україні: сценарії навчання та вакцинація вчителів

Три сценарії роботи навчальних закладів в умовах прогнозованого осіннього росту захворюваності на коронавірус розглядає влада України.

Вакцинація вчителів необов’язкова і не може бути дискримінаційним заходом, наголошує освітній омбудсмен.

Автор: Валентин Фіголь.

Про три сценарії, за якими працюватимуть школи в умовах пандемії COVID-19 з 1 вересня 2021 року, розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко: «Ми маємо три сценарії – песимістичний, оптимальний і помірний. У МОЗ їх розраховували не по спалаху, а по завантаженості системи охорони здоров’я. Тому ми повинні підготуватися навіть до песимістичного сценарію».

Міністр нагадав, що в зеленій зоні всі школи працюватимуть офлайн. В жовтій, помаранчевій і червоній – тільки ті, де вакциновано понад 80% працівників закладу.

У разі середнього рівня захворюваності передбачається запровадження змішаної форми навчання – дистанційно та в закладах освіти, з адекватними  заходами гігієни та соціальної дистанції.

Найбільш вірогідним в Україні вважається помірний сценарій розвитку ситуації. У такому разі рекомендації щодо організації освітнього процесу будуть такими:

  • у пріоритеті – дотримання соціальної дистанції та використання засобів індивідуального захисту (за певних умов);
  • скасування масових заходів і екскурсій;
  • проведення зборів педколективів у дистанційній формі;
  • запобігання скупчення великої кількості людей;
  • розмежування потоків школярів залежно від їх віку;
  • рекомендоване проведення окремих видів занять на свіжому повітрі та застосування комбінованого навчання.

Чи будуть змушені діти сидіти на всіх уроках у масках, поки не відомо.

Торік міністр Ляшко розповідав, що восени 2020 року на ковід перехворіли 12 тисяч учнів та 24,5 тисячі вчителів.

Водночас вчителів, які не отримали вакцину проти COVID-19, не мають права не допускати до роботи, повідомив освітній омбудсман Сергій Горбачов.

Він нагадав, що школи в областях жовтого, помаранчевого і червоного рівня епіднебезпеки працюватимуть дистанційно, якщо в закладі провакциновано менше 80% працівників.

«Тим не менше, треба усвідомлювати (особливо – керівникам закладів освіти), що вакцинація педагогічних працівників не є обов’язковою: як і для всіх інших громадян вона залишається добровільною. Тому керівник закладу освіти не має права обмежувати доступ до роботи у школі вчителя, який не отримав щеплення. Саме тому як посадова особа я діятиму в межах чинного законодавства та захищатиму права педагогічних працівників, якщо директори не допускатимуть їх до роботи», – написав Горбачов на своїй сторінці в фб.

За даними РНБО, станом на 10 серпня в Україні від COVID-19 другою дозою щеплено 320 953 працівників освіти. Найбільше у Києві- 41 785 освітян, тобто 11,2 %. На другому місці Львівська область – 26 770 людей. В Дніпропетровській області щеплено 24 022 вчителів.