Початок навчального року: загрози та прогнози

Початок навчального року: загрози та прогнози

Освітяни не чекають спалаху коронавірусу в Україні на початку навчального року. Про ризики та сподівання освітян під кінець канікул розповів Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет в інтерв’ю виданню Главком

Автор: Валентин Фіголь.

Освітяни не бояться починати навчальний рік в умовах зростаючої захворюваності на коронавірусну хворобу. «Міносвіти, маючи півторарічний досвід роботи в умовах і карантину, і жорсткого локдауну, напрацювало принаймні три варіанти початку нового навчального року, – зазначив міністр. – Ми розраховуємо, що перші два місяці осені не принесуть спалаху».

Сьогодні, як повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я України, приблизно половина вчителів щеплені від ковіду.  Це недостатньо, акцентує міністр освіти: «Причини можуть бути різними. Це може бути і відтік населення, трудова міграція, можливо, релігійні переконання. Є люди, в яких є алергія, є медичні протипоказання..» МОН не вело жодних роз’яснювальних бесід з релігійними організаціями, які пропагують антивакцинаторство, заявив пан  Шкарлет. Адміністрація навчальних закладів, як повідомлялось раніше, не матиме права не пустити невакцинованого вчителя на роботу.

Про вакцинацію проти COVID-19 учнів міністр повідомив таке: «Є позиція Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка каже про те, що слід дотримуватися вікових обмежень. Від нас такого зобов’язання (вакцинуватися) немає. Ще раз вам кажу – це не моя компетенція, я не медик. Безпека на першому місці, звичайно».

Міністр розповів також, чого чекати педагогам від влади. Влада обіцяє купити цьогоріч ноутбуки вчителям – через обласні держадміністрації. Гроші вже направлено на місця, оголошено тендер на закупівлю 22 тисяч ноутбуків. Прогнозується, що вже в серпні в областях теж почнуться аналогічні закупівлі. Виділено 500 мільйонів гривень на інтернет в школах, де його нема.

Серед новацій наступного навчального року міністр відзначив відсутність оцінювання знань в 1-4 класах: «На мою думку, змагальність у навчанні учнів 1-4 класах втрачається. Тобто втрачається усвідомлення ранньої відповідальності дитини за ті чи інші наслідки етапів свого навчання».

Показником успішності школи, на думку посадовця, є «наповненість класів, спроможність сформувати кращий педагогічний колектив, щоби один учитель не викладав по 7-12 предметів, які не є його профілем, бо є і такі приклади. Оцінювати школу можна за двома параметрами – якість і доступність».