В Україні винесено перший вирок за підроблені «ковідні» довідки

В Україні винесено перший вирок за підроблені «ковідні» довідки

За підробку довідок про проходження тесту на ковід винесено перший судовий вирок — 3 роки умовно, повідомляє сайт відкритих даних “Опендатабот“.

На початку 2021 року безробітна жителька Волинської області організувала незаконний бізнес. Друкуючи на принтері «ковідні» довідки з реквізитами лабораторії ТОВ «Медлаб», вона ставила на них підроблений штамп і підпис неіснуючого лікаря, фотографувала й пересилала замовникам через месенджер Viber. З лютого по березень жінка виготовила таким чином понад 40 документів, які знімали з їх володарів необхідність перебування на самоізоляції.

Після встановлення особи шахрайки їй було вручено повідомлення про підозру і вже через три місяці — винесено вирок (за ч. 5 ст. 27 — ч. 3 ст. 358 КК України). З урахуванням повного визнання жінкою провини ще до суду, вирок був пом’якшеним — три роки умовно, з мінімальним випробувальним терміном в один рік.

Згідно з тією ж статтею 358, відповідальність передбачається не тільки за виготовлення, а й за використання завідомо підробленого документа. Це означає, що людина, спіймана з «липовою» довідкою, стає фігурантом кримінальної справи. Залежно від рішення суду вона може бути покарана:

  • штрафом до 850 грн
  • арештом на строк до 6 місяців
  • обмеженням волі на строк до двох років.