З дітьми треба домовлятися, наполягають дитячі психологи Дніпропетровщини

З дітьми треба домовлятися, наполягають дитячі психологи Дніпропетровщини

Сучасні діти не визнають авторитарного керування – з ними треба домовлятися. Про це дорослим нагадали фахівці з дитячої психології та поведінки з різних міст Дніпропетровщини.

Автор: Валентин Фіголь.

Сучасні підлітки не слухаються, бідкаються дорослі. То ви просто не вмієте з ними розмовляти, уточнюють фахівці з дитячої поведінки.

«З ними неможливо спілкуватись! – резюмував свою нещодавню спробу дядько у віці під півсотні років, в якого доросла донька. – Зробив зауваження підліткам, які перебігали дорогу перед авто, а вони мені кажуть, що від мене тхне! Ну, я добу був в дорозі…»

«Кричала-кричала їм, щоб облишили в спокої клумбу – де там, обірвали квіти і пішли собі, регочучи! – бідкалась пенсіонерка, розповідаючи про візит групи підлітків до палісаднику під вікнами. – Це ж для всіх квіти ростуть, кажуть!»

«Зробив зауваження підліткам на самокатах, щоб не лаялись голосно, бо поруч на майданчику гуляють маленькі діти, – ділиться досвідом молодий тато. – А вони мені кажуть: а що, дітям більше нема де матюків навчитись, як тільки від нас?..»

Нарікання на неслухняність сучасних підлітків чути звідусіль. Дехто з дорослих вважає дітей «тупими», дехто – «знахабнілими від небитості».

Але фахівці з цими досить популярними шаблонами дорослого світу не згодні.

«Лише люди далекі від виховання, можуть стверджувати, що сучасні діти «безмозкі» і «тупі», – вважає Вікторія Стаканова,  фахівець Центру дитячого розвитку та відповідального батьківства з Кривого Рогу. – У них рівень засвоєння і обсяги одержуваної інформації для багатьох з нас (динозаврів) не мислимі. Ми не встигаємо за ними, не можемо йти з дітьми в одному ритмі, тому сердимося – штучно принижуємо і «опускаємо» своїх же нащадків».

Майже у всіх сучасних дітей обсяг довгострокової пам’яті більше, а прохідність оперативної пам’яті вище, що дозволяє їм сприймати і переробляти більшу кількість інформації за досить короткий проміжок часу.

За свій «високошвидкісний» інтелект, на думку пані Вікторії, діти платять немалу ціну. Вони відрізняються особливо легкою збудливістю, агресивністю, емоційністю. Вони наділені небажанням виконувати безглузді дії. Більшість дітей уже з самого маленького віку мають високу самооцінку, не терплять насильства, не поспішають виконувати накази і вказівки дорослих, сприймаючи їх як утиск прав, про які вони в курсі. Тобто, сьогоднішні діти – це майже свідомі люди: мама і тато в мініатюрі. А дорослі, як відомо, дуже схильні до стресу.

Тому в той же час швидко збільшується кількість дітей з ослабленим здоров’ям, уповільненим розвитком різних відділів мозку, гіперактивних, з порушенням емоційно-вольової сфери.

Зараз дитина впевнено виступає не «молодшим» по відношенню до старших, а рівноправним партнером по спілкуванню, зауважує фахівець з багаторічним досвідом роботи з дітьми та підлітками в сфері неформальної освіти. Адже тільки за умов рівноправності, у дитини розвивається відчуття успішності і впевненість у власних силах.

«Особливості розвитку дітей з новим типом свідомості свідчать про те, що вони сильно відрізняються від своїх однолітків з минулого століття і потребують сучасного, модернізованого підходу у вихованні та освіті», – нагадує дорослим В. Стаканова.

Якраз вчитись адекватному спілкуванню з підлітками пропонує землякам Вікторія Лобенок, психолог, фахівець Центру медіації та неформальної освіти з Кам’янського.

На її думку, це нормально, що батьки не є авторитетами у своїх дітей-підлітків. В світі, який стрімко міняється, еволюція змушує дітей шукати нових шляхів до успіху. Батьківський досвід їм вже ні до чого.

Отже, авторитарні методи спілкування «я сказав, бо я дорослий» вже не працюють, зауважила В. Лобенок.

«Єдиний спосіб налагодити щирі стосунки з дітьми-підлітками – це переговори, – впевнена психолог. – З підлітками треба домовлятися. Тобто, треба ставити запитання і слухати відповіді».

Центр, акцентувала пані Вікторія, якраз пропонує дорослим різні форми навчання мистецтву вести переговори з підлітками. «Батькам, щоб мати авторитет, треба змінюватись в ритмі зі світом», – рекомендує фахівець з людських стосунків.