Про героїв-визволителів Дніпропетровщини від окупантів згадує Кам’янський район

Про героїв-визволителів Дніпропетровщини від окупантів згадує Кам’янський район

Визволення Дніпропетровщини від німецьких окупантів відзначається 24-25 жовтня. Зокрема, 25 жовтня вважається днем визволення Кам’янського (тоді Дніпродзержинська). Про героїв, які визволяли Дніпропетровщину від німецько-нацистських окупантів, згадують в ці жовтневі дні.

Автор: Валентин Фіголь.

Мешканці Кам’янського району теж згадують про ті криваві пам’ятні дні – зокрема, про героїв-визволителів, які несли тягар війни на собі.

Про одного з таких героїв, ім’ям якого названо міський парк Верхньодніпровська, розповів Віктор Ольгашко, краєзнавець.

Герой Радянського Союзу Андрій Данилович Семенов був військовим і брав активну участь у визволенні Дніпропетровщини від німців під час Другої світової війни.

Українець Андрій Семенов народився в 1909 році в Ростовській губернії в пролетарській родині.

Про героїв-визволителів Дніпропетровщини від окупантів згадує Кам’янський район - ФОТОВ армію А. Семенов був призваний Мокшанським районним військовим комісаріатом Семипалатинської області в 1941 році. Після піхотного військового училища, в 1942 році потрапив на фронт, воював під Сталінградом та в інших «гарячих точках» фронту. Отримав медаль «За оборону Сталінграду» і взагалі воював хвацько, показавши неабиякий командирський хист.

Наприклад, в 1943 році підрозділ з 12 бійців під проводом А. Семенова в бою знищив 3 німецьких станкових кулемети з обслугою. В іншому бою в серпні 43 року підрозділ Семенова теж відзначився знищенням німців: сам командир особисто вбив 12 ворогів, був поранений та отримав нагороду – Орден Червоної Зірки.

25 вересня рота капітана Семенова, оволодівши селом Паньківка П’ятихатського району, на підручних плавальних засобах переправилась через Дніпро в районі села Сошиновка та атакувала німців в селі. Німці, захоплені зненацька, втекли, кинувши військову техніку – зокрема, 4 гармати. Бійці розвернули німецькі гармати і почали стріляти по окупантах.

В цьому бою командир роти Семенов був поранений, але продовжував керувати підрозділом.

Після короткого лікування в медично-санітарному батальйоні, капітан Семенов повернувся на фронт, і 9 жовтня 1943 року загинув в бою за визволення Дніпропетровщини.

Де був похований – достеменно невідомо, але його ім’я значиться в переліку похованих у братській могилі в парку Верхньодніпровська.

Про героїв-визволителів Дніпропетровщини від окупантів згадує Кам’янський район - ФОТО

Посмертно гвардії капітану А. Семенову було присвоєно звання Героя Радянського Союзу.