Зловмисники через колекторські кол-центри незаконно вимагали неіснуючі борги

Зловмисники через колекторські кол-центри незаконно вимагали неіснуючі борги

Зловмисники представлялися співробітниками банківських установ та колекторських фірм та змушували людей сплачувати неіснуючі борги або погашення такого боргу особами, які нібито виступали поручителями.

В приміщеннях кол-центрів, які були розташовані у Дніпрі, працювали понад ста співробітників. Сфера їхньої «діяльності» розповсюджувалася не тільки в Україні, але й в сусідніх країнах.

Злочинну діяльність викрили та припинили оперативники Департаменту стратегічних розслідувань та слідчі Головного слідчого управління Нацполіції.

Як з’ясувалося в ході слідства, діяльність незаконних кол-центрів організував 24-річний мешканець Дніпра.  Співробітники мережі кол-центрів використовували психологічні методи впливу та діяли за підготовленою інструкцією. Аби замаскувати свою діяльність, вони користувалися програмою підміни телефонного номера. Клієнтські бази скуповували у DarkNet.

Отримані таким способом гроші вони переказували на електронні гаманці, картки підконтрольних осіб, а також переводили у криптовалюту, яку потім конвертували в готівку на території України.

Злочинний бізнес приносив його власникам від 250 до 500 тисяч долларів США щомісяця.

Оперативники та слідчі припинили діяльність 5 кол-центрів, вилучили «чорнові» записи, 199 мобільних телефонів, понад 500 сім-карток операторів мобільного зв’язку та 549 одиниць комп’ютерної техніки.

Наразі проводяться заходи для встановлення повного кола причетних до злочинної діяльності осіб та постраждалих.

Процесуальне керівництво у досудовому розслідуванні розпочато за ч. 3 ст. 355 КК України  та здійснюється Офісом Генерального прокурора.

За примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань чинним законодавством передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років.