Коли догляд за хворим родичем може бути включений до страхового стажу

Коли догляд за хворим родичем може бути включений до страхового стажу

В деяких випадках догляд за хворим родичем може бути зачислений до страхового стажу. Адже страховий стаж – один із основних чинників, який впливає на розмір пенсії.

Коли така ситуація можлива для людини, прокоментував незалежний консультант Сергій Коробкін.

За відповідних умов в стаж може зараховуватися період догляду за особою, яка досягла пенсійного віку, якщо згідно медичному висновку, вона потребує постійного стороннього догляду.

Стаття 11 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачає період догляду за хворим родичем зараховувати в стаж тільки людям працездатного віку, які при цьому не працюють і отримують від держави компенсацію за догляд. Якщо такі умови не виконуються, період догляду не зараховується до трудового стажу.

Для уточнення можливості отримання компенсації за період догляду за родичем, необхідно звернутися до управління соціального захисту. Розмір компенсації дорівнює різниці між прожитковим мінімумом на одну людину у розрахунку на місяць, встановлений законом на 1 січня, і середньомісячним сукупним доходом людини, яка надає соціальні послуги.