На Дніпропетровщині правоохоронці ліквідували наркосиндикат

На Дніпропетровщині правоохоронці ліквідували наркосиндикат

Учасники злочинної організації займалися вирощуванням конопель у промислових масштабах для подальшого збуту «товару» на території Кривого Рогу. Збували також метамфетамін.

30 листопада поліцейські провели фінальний етап спецоперації, в якій брали участь 200 правоохоронців.

Діяльність учасників злочинної групи викрили та задокументували оперативники управління стратегічних розслідувань в Дніпропетровській області спільно зі слідчими обласної поліції.

Як було встановлено, структура організації складалася з кількох відокремлених підрозділів, учасники якої – мешканці Кривого Рогу та наближених до міста населених пунктів. Між ними були розподілені ролі. Ієрархія виглядала таким чином: лідер злочинної організації, довірені особи, куратори окремих ланок, постачальники, збувачі та інші «працівники».

У серпні цього року була проведена перша фаза спецоперації, внаслідок чого були виявлені плантації конопель. На території одного з домоволодінь зловмисники збудували теплицю на 6 секцій загальною площею 2700 кв. м. та встановили спеціальну систему поливу. Земельна ділянка була оформлена на одного з учасників групи. Ще кілька «працівників» доглядали та охороняли територію. В той час правоохоронці затримали одного фігуранта та вилучили понад 10 тисяч кущів конопель і готову до збуту продукцію на суму близько 130 мільйонів гривень.

30 листопада правоохоронці провели фінальний етап спецоперації, до якої були залучені 200 правоохоронців. За її результатами затримали 14 учасників злочинної групи у порядку ст. 208 КПК України.

Затриманим та ще двом фігурантам повідомили про підозри за кількома статтями КК України: ч. 1 та 2 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній); ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів); ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 310 (посів або вирощування снотворного маку чи конопель).

Провели одночасно 43 санкціоновані обшуки та вилучили наркотичні та психотропні речовини, зброю, набої, гроші, автомобілі, спецобладнання для виявлення та нейтралізації засобів стеження. Загальна вартість вилученого майна становить понад 10 млн грн.

Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів. Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Дніпропетровська обласна прокуратура. Слідство триває.