Обережно приймати антибіотики рекомендують лікарі Кам’янського

Обережно приймати антибіотики рекомендують лікарі Кам’янського

Антибіотики дозволили врятувати величезну кількість життів, виліковуючи бактеріальні інфекції, які в іншому разі були б смертельними. Однак приймати їх слід обережно й відповідально, закликають лікарі КЗОЗ КМР «Міський медичний центр здоров’я та медицини спорту».                                                

Автор: Валентин Фіголь.

Відкриття пеніциліну дало початок ери антибіотиків – ліків, що використовуються для профілактики та лікування бактеріальних інфекцій. Антибіотики рятували людей від інфекційних хвороб та заражень, які раніше були смертельними.         Однак їх надмірне та нераціональне застосування, безрецептурний продаж, часте використання у сільському господарстві й ветеринарії, недостатня поінформованість призвели до нової загрози – резистентності (стійкості) до антибіотиків.

Резистентність до антибіотиків  − це процес, при якому бактерії стають стійкими до протимікробних препаратів, мутують, з’являються нові штами. Стійкість до антибіотиків розвивається у бактерій, а не у людей чи тварин. Такі хвороби як  пневмонію, туберкульоз, венеричні захворювання чи харчові інфекції лікувати стає  важче. Резистентність  призводить до збільшення медичних витрат, тривалої госпіталізації та збільшення смертності, тож є однією з найбільших загроз у сфері охорони здоров’я в усьому світі.

Безвідповідальне вживання антибіотиків − головна причина резистентності у бактерій. Щоб запобігти стійкості до антибіотиків, кожен із нас повинен дотримуватись простих правил:

− не займайтесь самолікуванням, приймайте антибіотики лише за призначенням лікаря;
− не переривайте лікування, яке призначив лікар, проходьте повний курс антибіотиків, навіть якщо вам стало краще;
− не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу прийому;
− не діліться антибіотиками з друзями, родичами, знайомими та не рекомендуйте їм лікарські засоби, які використовували самі;

− не вживайте антибіотики, якщо у вас кашель, біль у горлі та інші ознаки вірусної інфекції. Антибіотики діють на бактерії, проти вірусів вони безсилі;

– ніколи не вживайте антибіотики «для профілактики».

Зміна поведінки кожного із нас  також має включати заходи по запобіганню поширення інфекцій − вчасно робіть щеплення, мийте руки, дотримуйтесь безпечного сексу, належної гігієни харчування, уникайте тісного контакту з хворими, а в місцях масового скупчення людей носіть маску.

Дослідження та відкриття нових антибіотиків продовжуються, однак кожен із нас має усвідомити, що навіть у разі розробки  препаратів нового покоління серйозна загроза стійкості буде зберігатися, якщо не змінити відношення до використання антибіотиків.