Верховна Рада ухвалила закон про авторське право

Верховна Рада ухвалила закон про авторське право

Закон № 5572 «Про ефективне управління майновими правами у сфері авторського права» підтримали сьогодні, 15 грудня, 253 народних депутатів ВР.

Закон передбачає на меті розблокувати діяльність організацій колективного управління у сферах публічного виконання та публічного сповіщення музичних недраматичних творів. А також уникнути негативних наслідків припинення сплати роялті для українських та світових митців.

Закон № 5572 дозволяє зареєстрованим організаціям колективного управління здійснювати добровільне управління майновими правами правовласників. Вони мають укласти договір з користувачами на умовах тарифу. Ці умови визначатиме організація без застосування тарифів щодо творів, включених до каталогу.

Однак не довше ніж 60 днів з дня публікації на офіційному сайті установи оголошення про встановлення тарифу у відповідній сфері за результатами узгодження шляхом переговорів або визначеного судом.

Відтепер, найбільша у світі музична компанія «Юніверсал» може подати до суду на Україну з вимогою відшкодувати втрати через невиконання зобов’язань, що прописані в договорі про асоціацію з ЄС.
Мовиться про обов’язок реформувати колективне управління та збір роялті авторів, яких представляє компанія.