Як планують провести перепис населення в Україні

Як планують провести перепис населення в Україні

Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, у 2023 році в Україні спільно з корпорацією Apple проведуть перепис населення.

Цей процес буде розділений на три етапи: верифікація даних, онлайн та офлайн раунди. Спочатку проведуть верифікацію даних по всіх базових реєстрах. Це зроблять для того, щоб отримати якісні дані та прибрати дублі із реєстрів. До того ж, реєстри обміняються даними між собою, а демографічний реєстр стане базовим реєстром для всіх інших. За словами Федорова, це дозволить зрозуміти реальну ситуацію: скільки людей в країні.

Після цього українцям потрібно буде зареєструватися на спеціальному порталі. При цьому частина необхідної інформації автоматично підтягнеться з реєстрів. А інші данні, яких буде не вистачати, громадяни введуть самостійно.

Щодо третього етапу, то він відбудеться для українців, які не змогли ввести інформацію про себе на порталі. Зокрема, він передбачає, що люди будуть ходити по домівках для отримання необхідних даних для перепису населення.

Крім того, міністр зазначив, що Мінцифри працює над тим, щоб зробити процес перепису населення якомога дешевшим. Раніше в уряді планували витратити на це 5-6 мільярдів гривень, в свою чергу Федоров запевнив, що насправді ця сума буде меншою.

Міністр заявив, що перепис буде проходити за всіма нормами Євростата, ООН, Всесвітнього банку для того, щоб результати були максимально якісними та їх визнали. Цей процес триватиме не більше, ніж півроку.