Якою буде вартість поліетиленових пакетів в Україні з 1 лютого

Якою буде вартість поліетиленових пакетів в Україні з 1 лютого

Сьогодні, 20 грудня, уряд України ухвалив мінімальну роздрібну ціну за пластикові пакети. З 1 лютого ціна на них стартуватиме від 2 гривень.

За різні типи пакетів тепер доведеться заплатити: без ручок та з бічними складками – 2 грн, з ручками та без бічних складок – 2,5 грн і з ручками та бічними складками – 3 грн.

У Мінекономіки вказали, що кожен українець у середньому використовує 500 пластикових пакетів щороку. Водночас у ЄС, як уточнив голова МОЗ Віктор Ляшко, цей показник становить у середньому 90. За його словами, із 40 тисяч тонн пластику в Україні на переробку йде лише 6 %. У Європі рівень утилізації досягає 70%.

Очільник МОЗ зауважив, що зростання виробництва та використання пластику за останні 20 років призвело до збільшення захворювань ендокринної системи через хімічні речовини, що містяться в ньому. Ляшко вважає, що затвердження мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети стимулюватиме громадян використовувати багаторазові екологічні сумки та дозволить убезпечити навколишнє середовище та здоров’я людей від шкідливого впливу мікропластику.

Ще влітку Верховна Рада ухвалила закон про обмеження обігу пластикових пакетів в Україні. Наразі почав діяти перший етап нововведень, зазначених у документі.

Згідно з законом, заборона поки не стосується надтонких пакетів, що призначені для пакування свіжої риби та м’яса. За порушення законодавства передбачений штраф від 8,5 тис. до 17 тис. грн, у разі повторного правопорушення – до 34 тис. грн.