Як перевірити свій страховий стаж, не виходячи з дому

Як перевірити свій страховий стаж, не виходячи з дому

Перевірити свій страховий стаж можна відтепер, не виходячи з дому. Як це зробити повідомляє Державна служба України з питань праці.

Страховий стаж – це період чи строк, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. За нього щомісяця сплачуються страхові внески у сумі, що не менша, ніж мінімальний страховий внесок.

Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) включає в себе обов’язкові внески на пенсійне страхування, страхування від безробіття, страхування від втрати роботи та нещасного випадку на роботі або професійного захворювання. У тому випадку, якщо роботодавець – підприємство, фізична особа або ФОП – має найманих працівників, він повинен щомісяця сплачувати за них ЄСВ у розмірі 22 % від бази нарахувань. Йдеться про зарплатню, а також винагороди за виконання робіт чи надання послуг.

Перевірити наявність придбаного страхового стажу чи факт сплати внесків можна наступним чином:

  • Зайти на портал електронних послуг Пенсійного фонду України чи завантажити мобільний додаток «Пенсійний фонд»;
  • Авторизуватися будь-яким зручним способом – за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), ідентифікації за допомогою Gov ID, Mobile ID або Bank ID, а також за допомогою логіну та паролю;
  • Вибрати розділ «Дані із реєстру застрахованих осіб».

Слід зазначити, що крім своїх анкетних даних можна побачити інформацію про:

  • Зарплату, з якої були сплачені страхові внески з 2000 року (в деяких випадках – з 1998 року);
  • Свій страховий стаж (з 2004 року);
  • Місцях своєї роботи (за допомогою електронної трудової книжки);
  • Періодах отримання допомоги з тимчасової втрати працездатності.

Варто відзначити, що з 1 січня 2022 року в Україні збільшився страховий стаж. Відтепер для виходу на пенсію необхідно офіційно працювати або сплачувати податки не менше 29 років. Ті ж, у кого стаж менший, мають продовжувати працювати до 63 років (жінки) та до 65 років (чоловіки).