До волонтерства та співпраці заохочують правники мешканців Кам’янського

До волонтерства та співпраці заохочують правники мешканців Кам’янського

Волонтерство, як один із напрямків співпраці з населенням, практикують фахівці Кам’янського центру безоплатної правової допомоги (БПД). Паралельно волонтери мають змогу і самі підвищувати свою правову грамотність.

Залучати волонтерів до співпраці правники системи БПД почали ще в минулому році.

Волонтери, як зауважувала правник Ксенія Волох, куратор волонтерських програм, допомагають державним правникам бути ближче до населення, глибше пізнавати його правові потреби, а також популяризувати саму ідею звернення по безоплатну правову допомогу.

Бо й справді, досі в Кам’янському далеко не всі потенційні споживачі знають, що в місті функціонує Центр надання безоплатної первинної правової допомоги. Туди можна звернутись з будь яким юридичним питанням. Правники Центру нададуть безкоштовну консультацію, за потреби запропонують варіанти досудового розв’язання колізії, або допоможуть підготуватися до судового процесу. Певні пільгові категорії громадян можуть розраховувати і на безоплатне представництво в суді найнятими службою БПД адвокатами.

До волонтерства та співпраці заохочують правники мешканців Кам’янського - ФОТО

Навіщо службі БПД волонтери?

Наприклад, в Кам’янському волонтери БПД представляли інтереси людей з обмеженими фізичними можливостями та студентів – допомагали ліквідувати правову безграмотність цих верств населення. Паралельно волонтери мають змогу і самі підвищувати свою правову грамотність.

Волонтер БПД, журналіст «Пильного погляду» Валентин Фіголь, за визначенням правників, «полегшує комунікацію з читацькою аудиторією, перекладаючи юридичний сленг на побутову мову». За що 26 січня йому вручив подяку від служби Андрій Дишлюк, керівник Кам’янського центру БПД.

Також волонтери можуть стати в нагоді при проведенні соціологічних досліджень.

Система БПД самостійно провела 3 соціологічні дослідження правових потреб українців. У планах на 2022 рік – проведення щонайменше 5 досліджень – як на загальнонаціональному, так і на локальному рівні. Результати соціологічних досліджень є практично важливими не лише для системи БПД, а й для інших організацій та державних установ України.

У 2022 році система БПД планує здійснити моніторингову хвилю дослідження рівня обізнаності землевласників та землекористувачів про окремі аспекти земельного законодавства.

До волонтерства та співпраці заохочують правники мешканців Кам’янського - ФОТО

«Система БПД також планує провести декілька локальних соціологічних досліджень. Зокрема, правового захисту від домашнього насильства, протидії булінгу, обізнаності українців щодо альтернативних способів вирішення спорів, правової грамотності у питаннях споживчого кредитування, щодо доступності правової допомоги для людей з інвалідністю тощо», – розповіла в.о. начальника управління правопросвітництва та вивчення правових потреб громадян Координаційного центру з надання правової допомоги Дар’я Шинкаренко.

Надалі система БПД планує розвивати напрям соціологічних досліджень у своїй діяльності. Адже глибоке розуміння цільової аудиторії сприятиме покращенню правових послуг.