Долучитись до руху за збереження річок закликають екологи мешканців Кам’янського

Долучитись до руху за збереження річок закликають екологи мешканців Кам’янського

Щоб долучитись до міжнародного руху за збереження річок, екологи закликають мешканців Кам’янського пробігтися біля улюбленої водойми та розповісти про це в соцмережах.

Автор: Валентин Фіголь.

Екологічний громадський рух WWF-Україна закликає українців долучитися до обʼєднаної акції WorldRiverRun. Акція присвячена Всесвітньому дню бігу та Всесвітньому дню довкілля. З 1 по 5 червня можна присвятити свою пробіжку чи пішу прогулянку улюбленій річці або струмку, повідомляє WWF-Україна у Telegram.

«Біг — один з найкращих методів відволіктися та дати собі перепочити від навали думок», – пишуть автори ініціативи.

Сьогодні водні ресурси України зазнають суттєвого антропогенного впливу, акцентували активісти WWF-Україна під час зустрічі з керівництвом Державного агентства водних ресурсів 31 травня. «У цих умовах постають задачі термінової оцінки ступеню заподіяної  природним ресурсам шкоди та розробки і впровадження ефективних природоорієнтованих заходів для її мінімізації», – погоджуються посадовці Агентства.

Річки, на переконання учасників зустрічі, мають «бігти» вільно, без перешкод. Адже природні водойми, як зазначили екологи, «дають нам питну воду та годують нас; допомагають пом’якшити дію та адаптуватися до зміни клімату; забезпечують заробітком місцеві громади;  підтримують глобальну економіку; дають життя всьому навколо; забезпечують наше ментальне та фізичне здоров’я; наповнюють світ красою».

Активісти-екологи та держпосадовці наголосили на необхідності консолідації зусиль українців для відновлення та збереження водно-болотних угідь, джерел та витоків річок, прибережних захисних смуг. Зокрема, пропонується демонтаж гребель та інших перепон для течії річки. Для цього, зокрема, буде розроблено для кожної річки дорожню карту ревіталізації/ренатуралізації малих річок.

Розробка дорожньої карти ренатуралізації та ревіталізації водних об’єктів на найближчі 10 років включена до переліку першочергових завдань стратегічного плану робіт по післявоєнному відновленню України.

А пересічним українцям екологи пропонують долучитись до акції WorldRiverRun, щоб показати небайдужість до долі місцевих водойм.

Щоб долучитися до ініціативи, потрібно зареєструватися на сайті www.worldriverrun.com, пройти чи пробігти дистанцію біля річки, каналу чи струмка та зробити пост з хештегом #worldriverrun, щоб привернути увагу до важливості збереження вільної течії річок та струмків.

«І де б ви не бігли, присвятіть цю пробіжку вашій улюбленій українській річці. Адже наші річки біжать невпинно для нас – чому б нам не пробігти за них?!», – закликає WWF-Україна.