Мешканець Кам’янського закликає змінити назву міста

Мешканець Кам’янського закликає змінити назву міста

Мешканець Кам’янського закликає «декомунізувати, дерусифікувати та деколонізувати» назву міста. Один з авторитетних краєзнавців вважає цю ідею “повною маячнею”, а директорка історичного музею – “непрофесійним вкидом”.

Автор: Валентин Фіголь.

«Назву міста – Кам’янське, потрібно декомунізувати, дерусифікувати та деколонізувати», – вважає мешканець Кам’янського Денис Гавриленко. Свою пропозицію він подав міській владі у вигляді електронної петиції.

«Зважаючи на кампанію з декомунізації, дерусифікації та деколонізації назв різних топонімів, що розпочалася в країні, яку я цілком і гаряче підтримую… пропоную задуматися над перейменуванням міста».

Назва Кам’янське, на переконання автора петиції – не українська. Вона, як пише пан Гавриленко, «йде ще від часів московського царату, тюрми народів, де пригнічували українців. Її придумали ті козаки, котрі прийняли ганебні Переяславські збори зрадника Хмельницького, на яких останній прийняв рішення про об’єднання територій Війська Запорізького з московським царатом». Саме дії Хмельницького, вважає Д. Гавриленко, «поклали початок вікових тортур і закріпачення Українського Народу».

«Нам потрібна сучасна виключно українська назва міста!» – написав автор петиції.

Петиція була зареєстрована 13 червня і поки що її підписала одна особа. Для розгляду петиції міським самоврядуванням потрібні 250 підписів.

«Ця пропозиція – повна маячня. Її взагалі нема сенсу обговорювати, – прокоментував петицію Олександр Слоневський, краєзнавець, автор кількох книжок з історії Кам’янського. – Але виникає острах, що цю ідею підіймуть ще менш обізнані кам’янчани… Назва села, а потім і міста походить від слова “камінь”. Як це слово можна деколонізувати? Козаки Богдана Хмельницького жодним чином не причетні до цієї назви».

“Непрофесійним інформаційним вкидом” назвала петицію Наталія Буланова, директорка музею історії Кам’янського.