Як війна гальмує розвиток земельних ресурсів в Кам’янському

Як війна гальмує розвиток земельних ресурсів в Кам’янському

Війна негативно впливає на ділову активність мешканців Кам’янського та гальмує розвиток земельних відносин, резюмує Дмитро Щербатов, заступник міського голови Кам’янського.

Автор: Валентин Фіголь.

Війна загальмувала чимало процесів розвитку в країні та в місті. Не стала винятком і галузь земельних ресурсів, констатує Дмитро Щербатов, заступник міського голови Кам’янського.

Повномасштабне російське вторгнення негативно вплинуло на розвиток земельних ресурсів, зазначає він. Зокрема, гальмуються важливі процеси осучаснення земельної та містобудівної документації.

Як війна гальмує розвиток земельних ресурсів в Кам’янському - ФОТО«Все, що починали робити торік і планували, перебуває фактично в нульовому положенні, – розповів Д. Щербатов. – Оформлення меж міста, новий генеральний план міста, оцифрування карт і земельних документів, архівів, виготовлення електронних мап масштабом 500 метрів в одному сантиметрі – все призупинено через брак фінансування. Все це необхідно і важливо для розвитку міста, але доводиться відкладати».

З бюджетом в місті наразі сутужно, зазначив посадовець, і міське самоврядування має обирати більш нагальні витрати.

Війна негативно впливає на ділову активність – це помітно, зокрема, по різкому зменшенню кількості звернень до міського самоврядування за виділенням земельних ділянок.

«Такі звернення є, але їх на порядок менше, – розповідає пан Щербатов. – Переважно це ті, хто раніше почав процедури оформлення. Продовжують брати в оренду земельні ділянки під ведення комерції».

Заявок на землю в перші місяці війни було так мало, що земельні питання навіть не виносили на сесійні засідання міської ради, наголосив заступник міського голови Кам’янського. Але сьогодні вже їх набралося стільки, що питання буде вноситись до порядку денного червневої сесії міськради.

Земельні питання сьогодні гальмує, зокрема, припинення роботи державного земельного кадастру, наголосив Д. Щербатов. Також закон про воєнний час забороняє передачу громадянам у власність земельних ділянок. Всі ці обмеження, звичайно, не дають можливості навіть бажаючим реалізувати якісь свої бізнес-наміри, зауважив посадовець.

«Департамент комунальної власності, земельних відносин та реєстрації речових прав на нерухоме майно Кам’янського працює, виконує повсякденну роботу в тому об’ємі, який наразі дозволяє воєнний стан», – прокоментував Дмитро Олексійович роботу підпорядкованої сфери діяльності.