Від вибухівки на Дніпропетровщині загинуло вісім людей

Від вибухівки на Дніпропетровщині загинуло вісім людей

Не торкайтеся підозрілих предметів на вулиці. Це може бути елемент касетного боєприпасу, що не здетонував. Який вигляд мають смертельно небезпечні «знахідки» та як уникнути біди – розповів начальник сектору гуманітарного розмінування Головного управління ДСНС України в області Андрій Моторя.

«Ворог постійно обстрілює Дніпропетровщину касетними боєприпасами. На жаль, через необережне поводження з вибухонебезпечними предметами в області загинуло 8 людей. Найбільше – підірвалося на елементі від РСЗВ «Торнадо-С», – зазначив Андрій Моторя.

Він наголосив – «касетники» підступні. Можуть не розірватися одразу після «прильоту»,  а здетонувати протягом 48 годин. Цей час може змінюватися навіть в залежності  від температури повітря.

«Вони мають вигляд блискучих циліндрів. Можливо, для когось цікаві. Провокують, взяти в руки, щось відкрутити. Але це дуже небезпечно! Робити таке категорично заборонено», – підкреслив Андрій Моторя.

Фахівець закликав уважно дивитися під ноги. Не ходити до лісосмуг та інших місць, де можуть «ховатися» небезпечні боєприпаси. Якщо побачили підозрілий предмет – в жодному разі не торкатися, не кидати його, не підпалювати. Одразу зателефонувати 101 або 102. До приїзду піротехніків сповістити місцевих про небезпеку.

З початку війни рятувальники знешкодили у Дніпропетровській області понад 4,3 тис боєприпасів.