У ПФУ розповіли про підвищення пенсій до кінця 2022 року

У ПФУ розповіли про підвищення пенсій до кінця 2022 року

Пенсії в Україні до кінця 2022 року збільшать ще двічі. У пресслужбі Пенсійного фонду України роз’яснили хто, коли й на яке підвищення може розраховувати.

З 1 жовтня в Україні збільшать розмір мінімальної заробітної плати з 6500 до 6700 грн. У зв’язку з підвищенням “мінімалки” зросте розмір мінімальної пенсії за віком в осіб, що не працюють, які досягли віку 65 років і більше та мають страховий стаж не менше 35 років у чоловіків, та не менше 30 років – у жінок.

Також з 1 жовтня пенсіонерам віком від 70 до 75 років буде встановлено щомісячну компенсаційну виплату у розмірі 300 грн. Якщо ж 70 років одержувачу виплат виповниться після 1 жовтня, то доплату автоматично буде призначено з дня досягнення відповідного віку.

Крім того, 1 грудня пенсії підвищаться через збільшення прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Крім того, в осіб віком від 70 років (стаж: чоловіки – 35 років, жінки – 30 років) мінімальний розмір пенсійної виплати встановлюється на рівні 3000 гривень. Якщо страховий стаж становить менш як 35 років у чоловіків і менше ніж 30 років у жінок, мінімальний розмір пенсійної виплати визначається пропорційно до наявного страхового стажу, виходячи з розміру 3000 гривень”, – розповіли у ПФУ.

Також там пояснили, як і кому буде підвищено прив’язані до прожиткового мінімуму пенсії з 1 грудня – через збільшення для непрацездатних осіб до 2093 грн. Зокрема:

– мінімальну пенсійну виплату 2500 гривень буде встановлено для громадян, що не працюють віком до 70 років, страховий стаж яких становить не менше 35 років у чоловіків та не менше 30 років у жінок, які отримують пенсію відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

– особам, страховий стаж яких становить менш ніж 35 років у чоловіків та менше ніж 30 років у жінок, мінімальний розмір пенсійної виплати встановлюється пропорційно до наявного страхового стажу виходячи з розміру 2500 грн.