У наступному році тариф на передачу електроенергії може збільшитися

У наступному році тариф на передачу електроенергії може збільшитися

В Україні з 2023 року може збільшитися тариф на передачу електроенергії. Така ініціатива належить НЕК «Укренерго». Відповідний проєкт уже винесли для обговорення та розмістили на сайті компанії. Енергетики стверджують, що населення це не торкнеться. Але ж тариф може призвести до зростання ціни на товари та послуги.

Відповідно до документа, тариф на передачу електроенергії планують підняти на 84% – до 636,17 грн/МВт-год, а на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління на 234% – до 207, 63 грн/МВт-год.

«Укренерго» аргументує зростання тарифу на послуги з диспетчерського управління, зокрема, підвищенням курсу долара та євро до гривні, збільшенням аварійного запасу компанії, зростанням витрат на капітальні інвестиції, ціновими змінами на водопостачання та водовідведення.

Повідомляється, що зростання цього тарифу «напряму не впливає на населення». Оскільки постачання електроенергії побутовим споживачам здійснює постачальник універсальних послуг за фіксованими цінами, що передбачено Порядком формування цін на універсальні послуги.

Водночас тариф може призвести до зростання ціни товари та послуги через вплив на промислових виробників та інших учасників ринку.