Правила домедичної допомоги нагадали лікарі Кам’янського

Правила домедичної допомоги нагадали лікарі Кам’янського

Автор: Валентин Фіголь.

Про правила домедичної допомоги та помилки при її наданні нагадали, з нагоди Дня надання першої допомоги, лікарі Кам’янського медичного Центру здоров’я та медицини спорту.

Щорічно, у другу суботу вересня, у світі відзначають День надання першої допомоги (англ. – first aid, укр. – домедична допомога).

Перша допомога – це проведення базових медичних заходів для порятунку життя постраждалого, збереження здоров’я та запобігання погіршення його стану. Домедична допомога – це заходи, які може вжити людина до прибуття медиків на порятунок.

В час повномасштабної війни вміти правильно надати першу допомогу та не нашкодити – це необхідність, адже прості знання рятують життя.

Лікарі нагадують про найпоширеніші помилки під час надання домедичної допомоги.

Помилка 1. Робити штучне дихання дорослим «рот у рот» під час серцево-легеневої реанімації 

Під час виконання незнайомцеві штучного дихання «рот у рот» є висока ймовірність заразитися інфекційною хворобою або додатково до серцевого нападу інфікувати постраждалого.

У 2008 році Американська асоціація кардіологів (ААК) оновила рекомендації щодо серцево-легеневої реанімації, порадивши не робити штучне дихання «рот у рот» стороннім людям. Експерти ААК довели, що звичайний непрямий масаж серця такий самий ефективний, як і масаж серця, комбінований із диханням «рот у рот».

Проте маленькі діти й потопельники все ж потребують штучного дихання. У такому разі дитині мають допомагати батьки чи інші родичі, а рятувати потопельника ліпше із використанням спеціальних масок-клапанів, носової хустки чи шматка чистої тканини. Їх треба покласти на рот постраждалому перед виконанням штучного дихання «рот у рот» і використовувати як захисний бар’єр.

Якщо ви побачили непритомну людину із підозрою на серцевий напад, слід обома руками почати робити непрямий масаж серця, сильно і швидко натискати людині на центр грудної клітки.

Помилка 2. Мастити опіки олією або жирною маззю

Це поширений народний засіб лікування опіків, він є помилковим, адже жир сприяє збереженню тепла, що може погіршити ураження тканин та ускладнити загоєння опіку.

Краще промокнути обпечене місце холодною водою, аби полегшити біль. Саме прохолодна вода допомагає м’яко знизити температуру опіку, тоді як лід або крижана вода можуть ще більше пошкодити уражену шкіру, додатково спричинивши обмороження. Потім пошкодження варто висушити та нічого не накладати. Якщо з’явилися пухирі або місце ураження почало темніти, варто накласти стерильну пов’язку і негайно звернутися до лікаря.

Помилка 3. Будити непритомних і давати їм понюхати нашатир

Втрата свідомості – це аномальний стан, під час якого людина частково або повністю не реагує на навколишнє середовище. Непритомність варіюється від сонливості до різкого падіння потерпілого, а в тяжких випадках може перерости в кому. На відміну від людини, що спить, непритомна не може повернути голову чи поворухнутися, коли їй незручно, а в складних випадках навіть може задихнутися. Тому нема сенсу намагатися розбудити непритомного, адже постраждалий вас не почує або не зможе відреагувати.

А що з нашатирем? Солі амонію використовували для повернення людини до свідомості десь від XVII століття. Аміак подразнює легені, викликаючи рефлекс вдиху, покращуючи дихання та підвищуючи рівень кисню в крові. У великих концентраціях випари амонію можуть пошкодити слизові оболонки носа і/або рота. Крім того, якщо ненароком змочену нашатирем тканину піднести ближче ніж 10 сантиметрів до носа, людина може рефлекторно поворухнути шиєю, а не лише дихальними м’язами. Це небезпечно в тих випадках, коли непритомність викликана травмою і в людини може бути пошкоджений хребет.

Якщо ви бачите людину, яка видається непритомною, легенько доторкніться чи обережно потрусіть за плече. Однак, якщо постраждалий виглядає травмованим, його ліпше самостійно не рухати, адже існує ймовірність пошкодження хребта. Коли немає травм і людина дихає, її слід за можливості покласти горизонтально, піднявши ноги на 30 см вище від рівня серця. Цедопомагає організму ліпше регулювати тиск та покращувати кровообіг. Послабте ремені та одяг, що стискає. Якщо потерпілий блює і має кровотечу з носа, його варто покласти на бік, щоб він не захлинувся кров’ю чи блювотинням.

Якщо людина не дихає, варто перевірити прохідність дихальних шляхів і почати серцево-легеневу реанімацію.

До прибуття медиків слід підтримувати потерпілого в теплі під ковдрою чи за допомогою верхнього одягу. Це необхідно для того, щоб допомогти утримувати сталу температуру тіла.

Помилка 4. Витягати язик чи класти в рот ложку, якщо людину судомить

Те, що під час судом людина може проковтнути язика – поширений міф. А от вкладеною до рота ложкою чи іншим предметом потерпілий може подаватися. М’язи щелепи також часом судомить, тому людина може прокусити язик, або пошкодити зуби об ложку чи інший предмет.

Є багато різних типів нападів судом, більшість з яких закінчується протягом кількох хвилин. Центр контролю і запобігання захворюванням США наводить загальні поради для людей із судомами:

– залишайтеся з людиною, допоки не закінчиться напад і вона не прийде до тями;

– допоможіть їй сісти;

– розкажіть людині, що сталося;

– намагайтеся заспокоїти потерпілого і дізнатися, чи має він/вона якісь специфічні хвороби, наприклад епілепсію;

– запропонуйте викликати таксі або попросити знайомого, щоб приїхав по потерпілого.

Якщо у людини стався епілептичний напад, її варто опустити на підлогу для зменшення ймовірності додатково травмуватися при падінні. Також слід зняти окуляри і послабити одяг (краватку, ремінь, комір). Приберіть предмети довкола, об які людина може вдаритись, і покладіть під голову щось м’яке, щоб полегшити удари об землю під час конвульсій.

Помилка 5. Бити по спині, якщо людина подавилася, але кашляє (часткове удушення, а не повне)

Коли шматок їжі «потрапляє не в те горло», першою реакцією організму є кашель, який допомагає звільнити дихальні шляхи від шматків їжі чи рідини. Багато хто вірить, що стукаючи людину по спині, вона/він допомагає швидше звільнити дихальні шляхи від стороннього тіла. Під час постукування по спині шматок їжі може як вийти назовні через ротову порожнину, так і провалитися глибше в трахею, повністю перекривши доступ повітря до легень потерпілого. Людина почне задихатися.

У такому разі слід намагатися максимально заспокоїти потерпілого і попросити зробити 3–4 повільні вдихи й різкі видихи. Під час видихів слід нахилитися так, щоб дихальні шляхи набули максимально горизонтального положення, це полегшить проходження шматка назовні.

Помилка 6. Обробляти рани спиртом, зеленкою, перекисом водню з метою дезінфекції незначних пошкоджень

Нас усіх з дитинства вчили, що рани слід обробити йодом, зеленкою або перекисом водню для того, щоб не розвинулася інфекція. Насправді жоден із цих засобів не покращує ситуацію: 3% перекис водню не знезаражує рану, він просто не здатен убити бактерії, тоді як спиртові розчини йоду чи зеленки при прямому нанесенні на рану додатково подразнюють ушкоджену тканину і навіть можуть спричинити опік.

Про зеленку як засіб дезінфекції не зазначено у жодних медичних рекомендаціях, хіба у радянських і пострадянських. Йод насправді є дієвим антисептиком і сприяє загоєнню ран, але не як спиртовий розчин йоду, а в інших розчинах, як-от повідон-йод.

Варто промити рану водою без мила. За потреби зупинити кровотечу можна, просто на деякий час притиснувши до ушкодженого місця чисту тканину. Видимі частинки бруду вийміть за допомогою пінцета. Накладіть на рану стерильну пов’язку. Якщо кров продовжить просочуватися, накладіть поверх неї ще кілька шарів тканини.

Помилка 7. Давати пігулки незнайомим людям, яким стало погано

Коли ми проходимо повз і бачимо людину, якій стало зле, звичайною реакцією буде запропонувати допомогу. Не можна давати будь-які ліки незнайомій людині на вулиці, якщо ви не лікар і не можете точно встановити діагноз. Ба більше, ви не знаєте, які супутні хвороби має людина, і чи є у неї якісь алергії на медичні препарати. В такому разі ваша допомога може лише нашкодити.

Варто запитати людину, як ви можете допомогти, у разі необхідності надати першу медичну допомогу. Якщо існує можливість, запитати у людини, чи має вона ліки проти хронічних хвороб, за необхідності можна допомогти їй їх прийняти.

Помилка 8. Підставляти дзеркальце для перевірки дихання

Дзеркало може спітніти через перенесення з холоду в тепло, і ви подумаєте, що людина дихає. Або навпаки: людина дихатиме рідко і переривчасто, потребуватиме допомоги, а ви побачите спітніле дзеркало і вчасно її не надасте.

Впродовж 10–20 секунд перевірте дихання за системою «чую, бачу, відчуваю». Спостерігайте за рухом грудної клітини, відчуйте тепло, яке видихає потерпілий, почуйте рух повітря дихальними шляхами. Це можна зробити, схилившись максимально низько над обличчям та грудною клітиною постраждалого.

Помилка 9. Закидати голову назад при кровотечі з носа

Мабуть, так робили чи не всі з нас. Але це поганий спосіб зупинки крові, адже при сильній кровотечі під час закидання голови назад кров стікатиме по носогорлу у дихальні шляхи або у шлунок. У першому випадку це ускладнюватиме дихання, а у другому подразнить слизову шлунку і може призвести до блювоти.

Голову краще нахилити вперед, щоб кров стікала не всередину, а на землю. Ніздрі можна стиснути за допомогою чистої м’якої тканини, а на перенісся покласти холодний компрес. Якщо кровотеча не зупинилася протягом 10–20 хвилин, слід негайно звернутися до лікаря.

Помилка 10. Спиртові компреси або розтирання при гарячці

Спирт швидко випаровується з поверхні шкіри, приносячи прохолоду. При лихоманці це може призвести до ознобу і тремтіння, що є сигналом тілу «підкинути дров у пічку», тому невдовзі стовпчик термометра поповзе вгору.

Спирт швидко проникає в кров через шкіру та під час дихання, тому розтирання і спиртові компреси, особливо у дітей, можуть призвести до алкогольного отруєння і навіть до коми.

При гарячці ліпше прийняти парацетамол чи ібупрофен, які мають жарознижувальну дію. Якщо висока температура приносить сильний дискомфорт, можна прийняти теплу (не гарячу і не холодну) ванну, що допоможе відчути швидке полегшення. Якщо протягом доби, попри всі маніпуляції, температура тіла тримається на рівні 39–40 градусів, слід негайно звернутися до лікаря.

Лікарі Відокремленого структурного підрозділу «Кам’янський районний відділ ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» зібрали посилання з алгоритмами дій у разі необхідності надати першу допомогу.

Базові правила домедичної допомоги https://bit.ly/3Isp3G6

Домедична допомога при підозрі на інсульт https://bit.ly/3soz29j

Домедична допомога у разі судом https://bit.ly/3w9hnUa

Домедична допомога у разі, якщо людина втратила свідомість https://bit.ly/3N5fmiN

Як проводити первинну обробку ран https://bit.ly/3qx76zi

Міфи про домедичну допомогу https://bit.ly/3TYPGbP та за цим посиланням https://bit.ly/3BtThHt

Окремо нагадуємо про порядки надання домедичної допомоги, які відповідають міжнародним стандартам https://bit.ly/3RAqMgS