Зберегти інтерес до читання намагаються бібліотекарі Кам’янського

Зберегти інтерес до читання намагаються бібліотекарі Кам’янського

Автор: Валентин Фіголь

Зберегти інтерес до читання книжок намагаються бібліотекарі Кам’янського, називаючи це своїм «культурним фронтом». І для цього вигадують різні форми привернення уваги потенційних читачів.

Стрімко падає інтерес до читання, з жалем визнають бібліотекарі Кам’янського.

«Це наш культурний фронт. І бібліотекарі залишаються на ньому майже покинутими», – констатує Тетяна Герасюта, заступниця директора централізованої бібліотечної системи міста.

Щоб зберегти читачів та залучити нових, фахівці бібліосистеми вдаються до різних новацій.

Так, в бібліотеках практикуються онлайн-огляди книжкових новинок та популярних літературних творів. Наприклад, 4 листопада на онлайн-огляд сучасних українських книжок “Новенькі-Цікавенькі” до бібліотеки на Соцмісті завітали учні 2-В класу ліцею №19. Зустріч пройшла в дружній та теплій атмосфері, відзначають учасники. Дорослі та діти поспілкувались, дізнались хто які книжки полюбляє і які читає зараз. А юна читачка Софія із задоволенням прочитала уривок з улюбленого віршика.

«Якщо дітки не можуть завітати до бібліотеки, ми знайшли рішення розв’язання цієї маленької проблеми. І ось – ми в онлайні», – прокоментувала захід бібліотекарка Анна Голубовська.

Зберегти інтерес до читання намагаються бібліотекарі Кам’янського - ФОТО

Понад три роки у такому форматі працюють фахівці з центральної міської бібліотеки для дітей, бібліотеки – філії №9, бібліотеки – філії №5. бібліотеки на Шевченка.

«Не найкращий варіант, але працювати треба. Це те, що я називаю поцілунком через носовичок, – каже Т. Герасюта. – Найкраще спілкування наживо».

Наживо з потенційними читачами теж вдається поспілкуватись.

Ось у другий день канікул відбулась насичена зустріч бібліотекарів з першачками ліцею №19 і їх батьками.

За годину встигли познайомитися з пригодами маленької непосидючої Принцеси сучасного українського письменника Кузька Кузякіна, оглянути цікаві книжкові виставки, позмагатися в конкурсі на кращого знавця казок. Як результат – маємо двох нових читайликів! – хваляться організатори зустрічі. – Тож кожен може бути не тільки принцесою, а й читачем бібліотеки!»